AAA

SVET | 29.08.2017 07:25 > 29.08 08:58

Severnokorejska raketa preletela Japan

Severna Koreja je ispalila jutros balističku raketu koja je preletela Japan pre nego što je pala u Tihi okean, što je razbesnelo Tokio.

Japanski premijer Šinzo Abe je rekao da to predstavlja pretnju "ozbiljnu pretnju, bez presedana", a Savet bezbednosti UN je sazvan na hitan sastanak na zahtev Vašingtona.

Sirene su se oglasile širom severnog dela Japana upozoravajući ljude da potraže skloništa, a železnički saobraćaj je obustavljen.

Poslednja severnokorejska raketa koja je preletela Japan ispaljena je 2009. godine, kada je Pjongjang naveo da je u pitanju bilo lansiranje satelita. Vašington, Seul i Tokio smatraju da je to bila tajna proba interkontinentalne balističke rakete.
Savet bezbednosti UN usvojio je početkom avgusta rezoluciju koja predvidja uvodjenje novih, oštrijih sankcija Severnoj Koreji, pošto je ta zemlja u julu ispalila drugu interkontinentalnu balističku raketu.

Severna Koreja ranije je zapretila da bi mogla da ispali rakete u smeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je predsednik SAD obećao Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i besom".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.