AAA

SVET | 30.08.2017 08:00 > 30.08 08:41

Savet bezbednosti UN oštro osudio severnokorejsko lansiranje rakete koja je preletela Japan

Savet bezbednosti UN oštro je osudio severnokorejsko lansiranje balističke rakete koja je preletela deo teritorije Japana i pozvao Pjongjang da obustavi program balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Savet bezbednosti UN održao je hitan sastanak na zahtev Vašingtona, Tokija i Seula, nakon što je  Pjongjang u utorak ispalio balističku raketu koja je preletela Japan pre nego što je pala u Tihi okean.

Nakon hitnog sastanka, Savet bezbednosti UN je označio akcije Severne Koreje kao "nečuvene", navodeći da su izvedene s namerom da ugroze mir i stabilnost u regionu.

Savet bezbednosti UN je pozvao Severnu Koreju da preduzme "direktne, konkretne mere" u cilju smanjenja tenzija na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja je ispalila raketu mesec dana nakon što je Savet bezbednosti uveo toj zemlji oštrije sankcije zbog lansiranja dve interkontinentalne balističke rakete u julu. 

Savet bezbednosti UN je naveo da je posvećen mirnom, diplomatskom i političkom rešenju situacije i pozvao članice da poštuju i sprovedu sankcije uvedene Pjongjangu.

Savet bezbednosti UN jednoglasno je 5. avgusta usvojio rezoluciju kojom su uvedene nove i pooštrene sankcije Severnoj Koreji.

Nove sankcije u oblasti industrije gvoždja, uglja i ribolova, prve su takve sankcije uvedene protiv Pjongjanga, a na inicijativu SAD.

Sankcije se odnose na izvoz iz tih oblasti. Prema procenama, Severna Koreja od izvoza zaradi godišnje oko tri milijarde dolara.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.