AAA

SVET | 04.09.2017 16:20

Forin polisi: Povećane šanse za napad SAD na Severnu Koreju

Šanse za američki napad na Severnu Koreju povećane su u poslednjih 48 sati, pošto je ministar odbrane SAD Džim Matis oštro reagovao na novu nuklearnu probu Pjongjanga, ocenjuje danas američki časopis Forin polisi (Foreign Policy).

Matis je juče rekao da će svaka pretnja SAD, njenim teritorijama ili njenim saveznicima "naići na veliki vojni odgovor", čime je, prema oceni Forin polisija, pojačao retoriku predsednika Donalda Trampa.
Pozicije SAD prema Severnoj Koreji su dosad bile nejasne pošto ih je Tramp iznosio preko Tvitera ili na konferenciji za novinare skrećući s tema, što ostavlja prostor za sumnju koliko su te izjave utanačene s drugim članovima administracije. S druge strane, Matis je juče govorio ispred Bele kuće, dok je pored njega bio načelnik generalštaba Džozef Danford, prema tačno napisanoj izjavi u kojoj je svaka reč pažljivo birana.

Forin polisi navodi da je ključna reč Matisove izjave da će svaka pretnja iz Severne Koreje "naići" na vojnu reakciju SAD, što bi trebalo da znači da je sledeći korak Vašingtona napad, a ne diplomatija.

Tramp je u govoru 8. avgusta rekao da će severnokorejske pretnje Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuti vojni odgovor, ali je od tada Pjongjang pretio američkoj teritoriji Guamu i lansirao rakete nad Japanom, čime nije bila ugrožen sam kopneni deo SAD.

U Matisovoj izjavio jasno je rečeno da će pretnje Guamu ili američkim saveznicima Južnoj Koreji ili Japanu pokrenuti američki napad, čime je spušten prag za vojnu reakciju.

Matis je rekao da SAD ne žele "potpuno uništenje neke zemlje, naime, Severne Koreje", što je, prema tumačenju Forin polisija, znak da će SAD napasti severnokorejske nuklearna i vojna postrojenja i da verovatno neće izvesti invaziju, ali da će "napad SAD ipak biti veliki i iznenadjujući, bez daljih upozorenja, ako Severna Koreja ponovo bude pretila".

Američki ministar odbrane je na kraju izjave naveo da SAD žele diplomatsko rešenje i da severnokorejski lider Kim Džong Un treba da obrati pažnju na stav Saveta bezbednosti UN čiji su članovi jednoglasno osudili pretnju Severne Koreje.

Forin polisi navodi da Matis želi mirno rešenje, ali da je spreman da napadne severnokorejska nuklearna i vojna postrojenja ako Pjongjang bude opet pretio Vašingtonu ili njegovim saveznicima.

Časopis navodi da je Matis spomenuo termin "svaka pretnja" kako bi opravdao upotrebu sile po Članu 51 Povelje UN o samoodbrani, koja se tumači tako da je dovoljna pretnja od oružanog napada da bi se izveo protivnapad.

Forin polisi navodi i da su pored jasne Matisove izjave moguća odstupanja u stavovima američke administracije i da je moguće da su šef diplomatije Reks Tilerson i ambasadorka u UN Niki Hejli osmislili put za diplomatsko rešenje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.