AAA

SVET | 01.07.2015 14:35 > 01.07 15:56

Zajednički s Mađarskom do suzbijanja migrantske krize

Premijeri Srbije i Mađarske Aleksandar Vučić i Viktor Orban ocenili su danas u Budimpešti, nakon zajedničke sednice svojih dveju vlada, da je očuvanje regionalne stabilnosti prioritetni interes dve države, i da odnosi Beograda i Budimpešte nisu bili bolji u novijoj istoriji nego što su sada.

"Uspešna i bogata Mađarska je preduslov za istu takvu Srbiju. U novijoj istoriji Srbija i Mađarska nisu imale bolje odnose i mi se iskreno radujemo svakom uspehu naših severnih suseda", kazao je Vučić na konferenciji za novinare nakon zajedničke sednice dveju vlada.

Vučić je rekao da su u današnjim razgovorima dominirale teme infrastrukturnih projekata, izgradnje gasovoda kroz Srbiju, ulaganja mađarskih kompanija u srpska preduzeća i problem migranata.

"Srbija je, što se tiče pitanja migranata, suočena s velikim problemima i nije prijatna činjenica da se zid podiže pogotovu što Mađarska ima prijateljski odnos prema Srbiji. Danas su u Evropi i svetu teška vremena i treba imati prijateljske zemlje za susede. Radićemo, bez obzira na podizanje zida, zajedničkim snagama na rešavanju problema ilegalnih migranata", kazao je Vučić.

Premijer je dodao da su za 35 preduzeća u Srbiji, koja su u privatizaciji, interesovanje pokazale čvrste i solventne kompanije Mađarske.

Upitan kada će početi izgradnja brze pruge Beograd-Budimpešta Vučić je rekao da će sredinom jula ministri za saobraćaj i infrastrukturu dve zemlje i njihovi ekspertski timovi održati sastanak s kineskom stranom o studiji izvodljivosti, i da bi projekat mogao da bude realizovan u roku od tri do tri i po godine.

 

 

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.