AAA

SVET | 19.09.2017 16:05 > 19.09 17:29

Gutereš upozorio na rizik od rata sa Severnom Korejom (VIDEO)


Generalni sekretar UN Antonio Gutereš založio se danas za svet bez nuklearnog oružja i upozorio na rizik od rata sa Severnom Korejom.

U svom prvom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN, u sali u kojoj je bilo oko 130 šefova država ili vlada, generalni sekretar UN istakao da rešenje sa Pjongjangom treba da bude političko i da ne treba ući u rat. 

"Pozivam Savet bezbednost da zadrži jedinstvo (u krizi sa Severnom Korejom)", rekao je Gutereš u govoru kojim je zvanično otvorio 72. zasedanje Generalne skupštine UN.

On je rekao da će "samo jedinstvo"  omogućiti da se denuklearizuje Korejsko poluostrvo i stvori mogućnost diplomatskog angažovanja za rešenje krize.

Kako je Severna Koreja povećavala broj nuklearnih proba i ispaljivala balističke rakete Savet bezbednosti UN je od letos usvojio više rezolucija uvodeći sve oštrije sankcije Pjongjangu.

Američki predsednik Donald Tramp do sada nije pokazao da zaista veruje u mogućnost da sankcije navedu Severnu Koreju da dodje za pregovarački sto i više puta je pomenuo mogućnost pribegavanja sili da se Pjongjang povinuje.

"U širem smislu sve zemlje treba da pokažu veće angažovanje ka ostvarenju univerzalnog cilja sveta bez nuklearnog oružja", rekao je Gutereš.

On je rekao da zemlje koje imaju nuklearno oružje imaju posebnu odgovornost da predvode taj pokret i izrazio žaljenje što širenje nuklearnog oružja stvara "nezamislivu opasnost", kao i zbog toga što je proces razoružanja u svetu "paralisan".

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.