AAA

SVET | 20.09.2017 12:45 > 20.09 13:07

Španske vlasti uhapsile visokog katalonskog zvaničnika


Španska policija uhapsila je u današnjim racijama 12 zvaničnika regionalne vlade u Kataloniji, uključujući najbližeg saradnika potpredsednika regionalne vlade, dok se ta oblast priprema za referendum o odvajanju, koji je prema vlastima u Madridu nelegalan. 

Policijske racije izvedene su u nekoliko regionalnih ministarstava u Barseloni, uključujući ekonomije, spoljnih poslova, telekomunikacija, socijalnih pitanja i u zgradi predsedništva, 11 dana pred referendum planiran za 1. oktobar. 

Stotine ljudi okupilo se da protestuje zbog racija uzvikujući slogane za nezavisnost ispred državnih prostorija. 

Regionalni zvaničnici ne odustaju od održavanja referenduma o secesiji Katalonije od Španije uprkos oštrom protivljenju centralnih vlasti i naredjenju Ustavnog suda kojim se suspenduje to glasanje. 

Katalonska regionala vlada potvrdila je da je medju uhapšenim zvaničnicima Žozep Marija Žove, zadužen za upravljanje ekonomskim poslovima i broj dva regiona.

Žove je uhapšen jutros kada su agenti španske civilne garde pretresli prostorije regionalnog ministarstva za ekonomiju, rekla je portparolka te institucije. 

Centralna vlada u Madridu pokrenula je brojne pravne bitke da zaustavi referendum koji je vladajuća koalicija u Kataloniji zakazala za 1. oktobar. 

Špansko ministarstvo finansija uvelo je od danas nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum, koji je proglašen neustavnim.

Španski ministar finansija Kristobal Montoro kasno sinoć je potpisao naredbu koja ograničava podizanje novih kredita i zahteva nadzor centralnih vlasti za svaku isplati usluga koje se ne smatraju neophodnim u Kataloniji. Odluka je doneta pošto su katalonski zvaničnici odbili da se dobrovoljno podvrgnu kontroli.

Bogata oblast Katalonija predstavlja petinu ekonomije Španije a njenih 7,5 milona stanovnika su podjednako podeljeni oko pitanja nezavisnosti.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.