AAA

SVET | 22.09.2017 08:20 > 22.09 09:16

Savet bezbednosti UN protiv referenduma o nezvisnosti iračkog Kurdistana

Savet bezbednosti UN izrazio je zabrinutost zbog posledica koje bi mogao da ima referendum o nezavisnosti koje planiraju da održe regionalne vlasti iračkog Kurdistana. "Referendum se planira dok su operacije protiv Islamske države, u kojima kurdske snage igraju presudnu ulogu i dalje u toku", navodi se u saopštenju Saveta bezbednosti UN.

Kako se upozorava, referendum bi mogao i da osujeti napore da se obezbedi povratak više od tri miliona izbeglica i raseljenih.

Članice Saveta bezbednosti UN su takodje ponovile da podržavaju "suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo Iraka" i apelovale na federalne vlasti i regionalne vlasti da sve probleme rešavaju u okviru ustavnih okvira.

Irački Vrhovni sud u utorak je naložio odlaganje referenduma o nezavisnosti dok se ne razmotri njegova ustavnost.

Irački Kurdistan je planirao da održi referendum o nezavisnosti od Iraka 25. septembra u tri oblasti koje čine taj autonomni region, ali i u spornim područjima koje su pod kontrolom Kurda, a na koje pravo polaže Bagdad.

Zvanični Bagdad se protivi toj odluci.

Kurdi su dominantno stanovništvo na jugoistoku Turske, severu Sirije, severu Iraka i severozapadu Irana. Te četiri oblasti čine region Kurdistana.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.