AAA

SVET | 22.09.2017 15:05 > 22.09 15:13

Makron ukazima reformisao Zakon o radu


Francuski predsednik Emanuel Makron potpisao je danas u direktnom televizijskom prenosu direktive kojima stupa na snagu reformisani Zakon o radu, jedno od njegovih glavnih predizbornih obećanja.

Makron je za izmenu Zakona o radu iskoristio posebnu proceduru zahvaljujući kojoj je mogao da sprovede reformu bez debate u Parlamentu, što su njegovi protivnici kriikovali kao znak autoritarizma.

Šef francuske države je prilikom potpisivanja direktiva rekao da je se radi o "talasu promena bez presedana" za francuski socijalni model, kojima se povećava fleksibilnost zakona o radu, i da su promene  "sprovedene u rekordnom vremenu". Makron je izabran na tu funkciju u maju.

Makron je potpisao pet ukaza kojim se otvara put za reformu radnog zakonodavstva čiji cilj je podsticanje privrednog rasta. Predložene reforme izazvale su proteste širom zemlje.

Desetine hiljada gradjana protestovale su juče u Parizu i drugim francuskim gradovima zbog reforme radnog zakonodavstva predsednika Makrona, dan pre nego što će nove mere stupiti na snagu njegovom izvršnom naredbom. Lider krajnje francuske levice Žan-Lik Melanšon pozvao je gradjane na nove proteste u subotu.

Novim Zakonom o radu će se poslodavcima omogućiti da lakše otpuštaju i zapošljavaju radnike, pojednostaviti pregovori izmedju poslodavaca i zaposlenih, i smanjiti ovlašćenja nacionalnog kolektivnog pregovaranja.

Makron tvrdi da su reforme neophodne radi jačanja stagnirajuće francuske ekonomije i povećanja broja radnih mesta.

Predsednik je rekao da će prve mere početi da se primenjuju iduće nedelje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.