AAA

SVET | 22.09.2017 17:55 > 22.09 19:14

Okončani protesti u Barseloni

Protesti u Barseloni zbog hapšenja zvaničnika u vezi referenduma o nezavisnosti Katalonije, koji španske vlasti smatraju nelegalnim, okončani su danas pošto su svi uhapšeni pušteni na slobodu.

Predsednik Narodne skupštine Katalonije Žordi Sančez rekao je novinarima da je protest okončan, a da će "pobednički marš" biti uskoro.

Hiljade demonstranata su se okupile juče ispred katalonskog Regionalnog suda u Barseloni da bi zatražili puštanje na slobodu zvaničnika uhapšenih zbog pripremanja referenduma o nezavisnosti. Oko 100 demonstranata je provelo noć ispred zgrade suda.

Masa je ispunila trg površine dva fudbalska terena, a neki ljudi su se peli na bandere i vikali "Glasaćemo!" i "Zdravo demokratijo"".

Katalonske grupe koje podržavaju nezavisnost su pozvale na ulične proteste protiv iznenadne policijske akcije.

Policija je uhapsila najmanje 12 ljudi, većinom zvaničnika katalonske vlade optuženih da su koordinisali referendum, i zaplenila 10 miliona tajno štampanih glasačkih listića.

Oko 2.000 studenata organizovalo je odvojeni protest za referendum o nezavisnosti Katalonije na jednom od glavnih univerziteta u Barseloni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.