AAA

SVET | 29.09.2017 11:45 > 29.09 12:17

Makron i Junker traže da EU otvori vrata Balkanu do 2025. godine

Predsednik Francuske Emanuel Makron i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatraju da Evropska unija treba da do 2025. godine otvori vrata za nove članice sa Zapadnog Balkana, zaključak je interne analize koju je Junker podneo na nezvaničnom samitu EU sinoć u Talinu, pominjući Srbiju i Crnu Goru.

"Ako želimo veću stabilnost u našem susedstvu, onda moramo održati ubedljivim i izglede za ulazak Zapadnog Balkana u članstvo", piše u Junkerovom dokumentu i kaže se da o tome postoji "važna saglasnost pošto obojica ističu potrebu da se do 2025. godine EU proširi na Zapadni Balkan".

Objašnjava se da Makron smatra da će "Unija morati da se otvori za zemlje Balkana čim one u potpunosti budu poštovale uslove pravne tekovine EU i zahteve koji se tiču demokratije".

Junker je analitički predstavio u čemu se u cilju daljeg jačanja i integracije EU podudaraju njegovi stavovi iz nedavnog godišnjeg izlaganja o stanju Unije, i predlozi Makrona za "obnovu Unije" i njeno ekonomsko i bezbednosno jačanje "u svetlu izazova u današnjem svetu" koje je predsednik Francuske izneo u govoru u utorak.

Makron je svoje temeljite i sveobuhvatne zamisli o preuređenju cele EU i naročito zone evra sinoć dodatno obrazložio šefovima država ili vlada zemalja Unije, a Junker im je podelio svoju analizu.

U odeljku o podudarnosti njegovih i Makronovih stavova o proširivanju članstva EU, Junker naglašava da je sledeći korak da se "pripremi tle za proširivanje tokom idućeg mandata Evropske komisije" i naznačava da se to odnosi "na Srbiju i Crnu Goru".

"To se mora usredsrediti na vladavinu zakona, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost tog regiona", podvlači predsednik Evropske komisije.

U veti s Turskom, Junker je predočio da je njen "ulazak u članstvo odbačen do daljnjeg zbog narušavanja vladavine zakone, pravde i temeljnih prava, mada su ruke EU i dalje raširene za turski narod".

Uz to, po Junkerovoj analizi, Makron je "na jasnom stajalištu da Turska još nije ispunila uslove za otvaranje vrata članstvu u EU".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.