AAA

SVET | 04.10.2017 17:50 > 04.10 20:02

Putin još 2001. znao za atomsku bombu Severne Koreje

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da mu je za postojanje atomske bombe Severne Koreje još 2001. godine lično rekao njen tadašnji lider Kim Džong Il.

Putin je rekao da je 2001. na povratku iz Japana svratio u Severu Koreju gde se sastao s ocem današnjeg lidera i da mu je Kim rekao da Pjongjang ima atomsku bombu, preneo je Tass.

"Kad je to bilo? 2001! Sad je već 2017, zemlja je živela pod trajnim sankcijama i umesto nuklearne bombe sada imaju hidrogensku bombu", rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je nedelju dana posle njegove posete "odlučeno da se blokiraju računi severnokorejskih banaka, jer je neko procenio da obaveze koje je Severna Koreja preuzela nisu dovoljne", posle čega se Pjongjang, kako je rekao, "odmah povukao iz svih sporazuma i počeo s razvojem nuklearnog programa".

Putin je kazao da veruje da nema pravo da sudi o politici predsednika SAD Donalda Trampa prema Severnoj Koreji, ali i dodao da bi "sve strane trebalo da ublaže neprijateljsku retoriku" i da treba naći načine za direktan dijalog izmedju SAD i Severne Koreje i izmedju Severne Koreje i zemalja tog regiona".

On je dodao da oni koji komuniciraju s Pjongjangom s pozicija sile "učvršćuju severnokorejski režim".Još ne zna da li će se ponovo kandidovati
Putin je rekao je da će kasnije ove godine odlučiti da li će se kandidovati za još jedan mandat, što nije neobično za suzdržanog ruskog lidera koji voli da udje u trku u poslednjem trenutku.

Putin, s podrškom i do 80 odsto gradjana uprkos ekonomskim teškoćama, rekao je danas da još nije odlučio da li će voditi bitku za još jedan šestogodišnji mandat na na predsedničkim izborima u martu sledeće godine.

Ako Putin bude kandidat, kao što se očekuje, trebalo bi lako da pobedi veterane s prethodnih izbora lidera komunista Genadija Zjuganova, ultranacionalistu Vladimira Žirinovskog i liberala Grigorija Javlinskog.

Verovatno najpopularniji ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni objavio je da namerava da se kandiduje, ali njegovo učešće na izborima onemogućava krivična sudska presuda za koju on tvrdi da je politički motivisana. Navaljni je 2013. godine osudjen zbog pronevere 16 miliona rubalja (oko 236.000 evra).

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.