AAA

SVET | 05.10.2017 17:35 > 05.10 18:57

Poljski predsednik oštro kritikovao Evropsku komisiju zbog Katalonije

Predsednik Poljske Andžej Duda oštro je danas u Varšavi kritikovao Evropsku komisiju i njenog potpredsednika Fransa Timermansa što su u slučaju referenduma u Kataloniji odobravače to što su centralne vlasti pribegle sili, dok bi, kako je naveo, u Evropi nasilje države protiv gradjana moralo da bude ona poslednja stvar.

"Mislim da je napravljena greška. Primenjena su neadekvatna sredstva za tu situaciju i čudim se što je potpredsednik Evropske komisije gospodin Timermans glatko prešao preko premlaćenih španskih gradjana, gradjana Katalonije i teških sukoba i napada španske policije. Napad na demonstrante bio je bez osnova", kazao je danas Duda na konferenciji za novinare s predsednikom Bugarske Rumenom Radevom.

Poljski predsednik ocenio je da je trebalo da vlasti Španije protiv nelegalnog referenduma izbegnu silu, jer je ona poslednji izbor a da neugodni problem zahteva za nezavisnost u Kataloniji rešavaju pravnim putem, a ne kako je kazao Timermans u ime Evropkse komisije, da je obaveza svake vlade da održi red što povremeno iziskuje upotrebu sile.

"Za mene je nasilje krajnje rešenje. Mi u Poljskoj polazimo od toga. Vidim da je za gospodina Timermansa nasilje prvi izbor delanja, što je valjda neki novitet medju principima koji obavezuju u EU. Ali mi ćemo to Timermansu zapamtiti", rekao je Duda.

Timermans je inače u Evropskoj komisiji zadužen za dijalog s poljskim konzervativnim vlastima stranke Pravo i Pravda u sporu oko sistemskih pretnji zbog reformi koje sprovode konzervativci Jaroslava Kačinjskog otkako su došli na vlast u jesen 2015. godine i zbog koje Poljskoj pretida ostane bez prava glasa u EU.

Radev i Duda složili su se danas da bi u EU morali kao glavna načela da obavezuju jedinstvo, ravnopravnost i solidarnost, rekao je Duda.

"Jedinstvo znači da radimo zajedno, zahvaljujući jedinstvu ne pokušavamo da nateramo silom druge države da rade protiv sebe i protiv svoje društva. Zato ne pristajemo na diktat protiv poljskog društva, kada su u pitanju (izbegličke) kvote, kada je reč o prinudnom slanju ljudi u Poljsku", kazao je Duda.

Poljski predsednik rekao je da je Poljska solidarna i u izbegličkoj krizi i da vodi računa o problemima južnih država EU koje su prve pod naporom migracijskih talasa, ali da bira da tu solidarnost izrazi slanjem policajaca i graničara da pomognu u zaštiti evropskih spoljašnjih granica i da se novčano i materijalno pomažu izbeglice ali u regionima iz kojih beže a ne u Evropi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.