AAA

SVET | 12.10.2017 08:50 > 12.10 15:48

Sporazum o pomirenju Fataha i Hamasa potpisan u Kairu (VIDEO)

Pregovarači iz rivalskih palestinskih frakcija Hamasa i Fataha potpisali su danas sporazum o pomirenju na kratkoj ceremoniji u Kairu.

Potpisivanju su prethodila dva dana pregovora u egipatskom glavnom gradu o vladanju pojasom Gaze u okviru najozbiljnijeg nastojanja da se okonča 10 godina nesporazuma izmedju te dve najveće palestinske organizacije.

Šef egipatske obaveštajne službe Kalid Favzi je nadgledao potpisivanje. Sporazum su potpisali predstavnik Hamsa Saeh al-Aruri i pregovarač Fataha Azam al-Ahmed. Posle ceremonije Al-Ahmed je rekao novinarima da je postignut pun sporazum da se ovlasti vlada nacionalnog jedinstva da preuzme punu odgovornost u Gazi, prenela je agencija Asošiejtid pres.

Dve strane su odredile 1. decembar kao krajnji rok za transfer vlasti u pojasu Gaze kojim trenutno vlada Hamas, navedeno je u saopštenju egipatske obaveštajne službe, sponzora pregovora, javlja Frans pres.

Palestinska uprava koja ima podršku Zapada i medjunarodno je priznata kao prethodnica nezavisnoj državi će preuzeti sve odgovornosti u pojasu Gaze, navedeno je u saopštenju. Dve strane su dale jedna drugoj rok do tog datuma da izglade sve razlike, dodaje se u dokumentu.

Novi sastanak će se održati u Kairu 21. novembra. Detalji sporazuma nisu otkriveni u saopštenjima za novinare u egipatskom glavnom gradu. Najavljeno je samo da će palestinski predsednik Mahmud Abas, vodja Fataha, uskoro posetiti pojas Gaze, kako je rekao Zakaria al-Aga lider Fataha na toj palestinskoj teritoriji.

Abas tamo nije bio čitavu deceniju otkako je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast, pobedivši snage lojalne sekularnom umerenijem Fatahu.

U nastojanju ka pomirenju očekuje se takodje da 3.000 policajaca iz Palestinske uprave bude rasporedjeno u pojasu Gaze i na granicama s Izraelom i Egiptom, rekao je jedan visoki zvačnik koji je blizak pregovorima Frans presu.

Takodje se očekuje da Abas uskoro ukine finansijske mere uvedene ove godine protiv Hamasa kako bi se primorao na pomirenje, rekao je isti izvor.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.