AAA

SVET | 12.10.2017 19:25

Tri sirijske pobunjeničke grupe dogovorile primirje

Tri sirijske pobunjeničke grupe potpisale su danas, uz posredovanje Egipta i Rusije, sporazum o primirju u južnom delu glavnog grada Damaska, koji vlada Sirije nije potpisala, saopštili su danas zvaničnici.

Tim sporazumom nije precizirana oblast na koju se primirje odnosi, a te tri grupe kontrolišu oblast južno od Damaska, koja se graniči s oblastima pod kontrolom ekstremista Islamske države.

Dogovor će omogućiti pristup humanitarnim radnicima ali, za razliku od drugih sličnih sporazuma, ne predvidja premeštanje boraca i stanovništva.

Na osnovu nekoliko sličnih sporazuma prethodnih godina, desetine hiljada ljudi prebačene su autobusima u pobunjeničku provinciju Idlib na severozapadu zemlje. Opozicija je optuživala za prisilna premeštanja sirijsku vladu, koja je te optužbe negirala.

Egipatska državna agencija MENA javila je da sirijska vlada nije deo sporazuma postignutog uz posredovanje Rusije i Egipta. Rusija je glavni saveznik sirijskog predsednika Bašara Al Asada, a Egipat ima obaveštajnu i bezbednosnu saradnju sa sirijskom vladom od 2013. godine.

MENA je navela da je sporazum potpisan u sedištu obaveštajne službe u Kairu rano jutros i da je stupio na snagu u podne, kao i da se njime pozivaju druge opozicione sirijske grupe da se pridruže primirju.

Predstavnik pobunjeničke grupe Armija islama Mohamed Aluš rekao je da su uz tu grupu deo sporazuma i grupe Džaiš al-Ababil i Aknaf Beit al-Makdis, koja je povezana s palestinskom organizacijom Hamas.

"Stanovnici te oblasti će ostati u svojim domovima, a sporazum će ukinuti opsadu i obustaviti vatru", rekao je Aluš.

Sporazum je potpisan dok, prema navodima sirijskih opozicionih aktivista, snage vlade Sirije napreduju u zauzimanju grada Majadina, uporišta džihadista na istoku zemlje.

Od početka rata u Siriji 2011. godine poginulo je više od 330.000 ljudi, dok su milioni u izbeglištvu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.