AAA

SVET | 16.10.2017 13:40 > 16.10 14:06

Španija produžila rok za katalonsko izjašnjavanje o nezavisnosti

Španska vlada je do četvrtka produžila rok dat katalonskim vlastima da se izjasne jesu li ili nisu proglasile secesiju tog španskog regiona.

Katalonski lider Karles Pućdemon i španski premijer Marijano Rahoj su razmenili pisma ali nije bilo napretka u rešavanju jedne od najdubljih političkih kriza u Španiji u poslednjih nekoliko decenija.

Pućdemon je u pismu zatražio dva meseca pregovora i posredovanja.

Rahoj je odgovorio ubrzo potom i izrazio žaljenje jer nije odgovoreno na pitanje da li je ili nije proglašena secesija Katalonije. Istovremeno je rok za razjašnjenje, koji je danas istekao, produžen do četvrtka. 

Ukoliko ne dobije zadovoljavajući odgovor, Španija bi mogla da aktivira član 155 Ustava i ukine delove katalonske autonomije.

"Produžavanje stanja neizvesnosti jedino ide na ruku onima koji žele da unište gradjansko jedinstvo i nametnu radikalan i osiromašujući projekat u Kataloniji", navodi se u Rahojevom pismu.

Rahojeva zamenica Soraja Saens de Santamarija je novinarima rekla da "nije mnogo teško reći da ili ne, i da odgovor ne bi trebalo da bude komplikovan".

Ona je za Pućdemonov poziv na dijalog rekla da "nije kredibilan" i da je mesto za razgovore parlament Španije.

Španija je više puta navodila da ne želi da razgovara sa Pućdemonom ako na stolu bude priča o nezavisnosti Katalonije a odbila je i medjunarodno posredovanje.

U Kataloniji je 1. oktobra održan sporni referendum na kome se ogromna većina izašlih glasača opredelila za nezavisnost. Na osnovu tih rezultata, Pućdemon je prošle nedelje izneo deklaraciju nezavisnosti koju je odmah potom suspendovao da bi dao šansu pregovorima.

On je u danas poslatom pismu zatražio od vlade u Madridu da prekine "svu represiju" nad Kataloncima i prekine sudski proces protiv četvorice katalonskih zvaničnika i aktivista po optužbama za organizaciju referenduma.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.