AAA

SVET | 20.10.2017 18:25 > 20.10 18:36

Snage predvodjene Kurdima proglasile pobedu u Raki (VIDEO)

Snage predvodjene sirijskim Kurdima uz podršku SAD proglasile su danas pobedu nad esktremističkom organizacijom Islamska država u Raki, nekadašnjoj "prestonici" te grupe, navodeći da je taj grad na severu Sirije oslobodjen bilo kakvog prisustva ekstremista posle četvoromesečne borbe.

Na konferenciji za novinare održanoj u Raki, Sirijske demokratske snage (SDF) zvanično su predale na upravljanje razoreni grad veću koje čine lokalni zvaničnici i plemenske vodje, kao i 3.000 pripadnika policijskih snaga koje su obučavale SAD.

Konferencija za novinare održana je simbolično unutar stadiona u Raki koji su ekstremisti Islamske države koristili kao skladište za oružje i veliki zatvor u kojem su mučili protivnike.

"Ovo je naša pobeda nad terorizmom, a oslobodjenje Rake obeležava predstavlja poglavlje u borbi protiv terorista u Siriji", rekao je portparol i visoki komandant SDF-a Talal Silo.

Govoreći okružen ruševinama, Silo je pozvao medjunarodnu zajednicu i humanitarne organizacije da doprinesu obnovi grada.

Procenjuje se da je oko 80 odsto Rake uništeno ili nije pogodno za stanovanje.

"Pozivamo sve zemlje i mirotvorne snage, kao i sve humanitarne organizacije da učestvuju u obnovi grada i sela koja ga okružuju, i pomognu u uklanjanju ratnih ožiljaka koje je nanela ta grupa (Islamska država)", rekao je Silo.

On je rekao i da je 655 lokalnih i medjunarodnih boraca izgubilo život tokom četvoromesečne borbe za preuzimanje Rake od Islamske države.

Dodao je da će svim gradjanima biti dopušten povratak u grad posle uklanjanja mina i eksploziva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.