AAA

SVET | 21.10.2017 14:10 > 21.10 14:23

Španska vlada smenila katalonske lidere

Španski premijer Marijano Rahoj zatražio je danas od Senata direktna ovlašćenja za raspuštanje regionalne vlade u Kataloniji i hitno raspisivanje vanrednih izbora u tom španskom regionu.

Rahoj je rekao da je centralna vlada u Madridu primorana da preduzme "korake bez presedana" za uspostavljanje reda u Kataloniji posle referenduma o nezavisnosti koji su podržali regionalni zvaničnici.

On je tako zatražio dozvolu za aktiviranje člana 155 Ustava, dodajući da to ne znači ukidanje autonomije Katalonije, već se odnosi samo na smenjivanje separatističkih katalonskih lidera.

Vlada u Madridu se odlučila na ovakav korak da bi blokirala napore katalonskih lidera da proglase nezavisnost posle referenduma o nezavisnosti Katlonije održanog 1. oktobra, navodi agencija AP.

Španski premijer je dodao da su separatisti primorali vladu da aktivira član 155 Ustava.

Španska vlada održala je danas sednicu o pokretanju procesa delimičnog ili potpunog ukidanja autonomije Katalonije primenom člana 155 Ustava, pošto je katalonski vodja Karles Pućdemon u četvrtak saopštio da Katalonija nije proglasila nezavisnost ali da bi mogla to zvanično da uradi, ako Madrid nastavi sa "represijom".

Mere koje vlada namerava da primeni su u okviru člana 155 španskog Ustava iz 1978. godine, koji do sada nikad nije primenjen od ponovnog uspostavljanja demokratije u zemlji posle diktature generala Franciska Franka.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.