AAA

SVET | 21.10.2017 17:50

Sutra parlamentarni izbori u Japanu


Vladajuća koalicija japanskog premijera Šinza Abea trebalo bi ubedljivo da pobedi na sutrašnjim parlamentarnim izborima u Japanu, a moguće je da će uspeti i da zadrži dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Abe je pre tri nedelje raspustio donji dom parlamenta, očekujući da će njegova Liberalno demokratska partija (LDP) u ovom trenutku ostvariti dobar rezultat pošto se najveća opoziciona stranka, Demokratska partija, raspala krajem septembra, a njegov rejting se popravio.

Glavni Abeovi rivali su stranke nastale iz Demokratske partije pre manje od mesec dana, konzervativno-populistička Partija nade koju vodi gradonačelnica Tokija Juriko Koike i liberalna Ustavna demokratska partija (CDP), koja je prema najnovijim anketama na drugom mestu.

I Partija nade i CDP zalažu se da Japan obustavi korišćenje nuklearne energije, dok je Abe posvećen održanju odredjenog nivoa nuklearne energije u Japanu.

Partija nade je privukla veliki broj članova Demokratske partije, ali je početna podrška koju je imala splasnula. Njena platforma predvidja postepeno ukidanje nuklearne energije do 2030. godine i odustajanje od povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV), najavljenog za 2019. godinu.

Očekuje se da će pobeda Abea značiti nastavak politike koju je vodio od decembra 2012. godine kada je postao premijer, što uključuje čvrst stav prema Severnoj Koreji i njenom nuklearnom programu. Abe ne misli da je vreme za dijalog s Pjongjangom i zahteva uvodjenje strožih sankcija toj zemlji kako bi primorao severnokorejskog lidera Kim Džong Una da obustavi razvoj nuklearnog i raketnog programa, navodi Asošiejted pres.

LDP je u kampanji slao poruku biračima da jedino ta stranka može da zaštiti Japan od Severne Koreje i drugih geopolitičkih pretnji u regionu, a Abe se predstavlja kao iskusni diplomata i prijatelj predsednika SAD Donalda Trampa.

Kad je reč o ekonomiji, Abe želi da poveća porez na dodatu vrednost kako bi taj novac preusmerio na obrazovanju i brigu o deci. On je navodio da njegove reforme daju rezultate, pošto japanska ekonomija beleži rast, znatno je više slobodnih radnih mesta nego nezaposlenih, a indeksi na berzi nedavno su dostigli najviše nivoe u poslednju 21 godinu.

Dobar rezultat LDP omogućio bi Abeu da ostane na funkciji do 2021. godine, čime bi mogao da postane japanski premijer s najdužim stažom od Drugog svetskog rata. On bi time dobio dodatno vreme da pokuša da ostvari svoj dugoročni cilj reviziju japanskog posleratnog Ustava. Abe želi da izbaci iz Ustava odredbe koje zabranjuju vojsci Japana učešće u ofanzivnim operacijama u inostranstvu.

Abe bi dobrim rezultatom na izborima povećao i izglede da u septembru bude ponovo izabran za predsednika LDP, na još tri godine.

Juriko Koike nije kandidatkinja na sutrašnjim izborima za donji dom od 465 mesta, a neće ni biti u Japanu na dan izbora, već u Parizu, gde će učestvovati na medjunarodnoj konferenciji gradonačelnika na kojoj će biti razmatrana pitanja kao što su klimatske promene. 

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.