AAA

SVET | 21.10.2017 22:25

Pućdemon: Katalonija neće prihvatiti ukidanje svoje autonomije


Katalonski predsednik Karles Pućdemon izjavio je večeras da Katalonija neće prihvatiti plan Madrida za ukidanje autonomije tog španskog regiona.

Pućdemon je u televizijskom obraćanju plan španskog premijera Marijana Rahoja da uvede direktnu upravu Madrida nad Katalonijom nazvao "pokušajem da se ponizi" Katalonija i "napadom na demokratiju", navodi Asošiejted pres.

On je najavio da će zakazati sednicu katalonskog parlamenta na kojoj će se razmatrati odgovor na planove španske Vlade, odnosno na, kako je rekao, njen "pokušaj da izbriše" autonomiju Katalonije.

Pućdemon je nameru Rahoja opisao kao "najgori napad" na katalonski narod i institucije od 1939. godine, kada je španski fašistički diktator Fransisko Franko, na kraju Španskog gradjanskog rata, raspustio katalonsku regionalnu vladu.

On je dodao da španska Vlada deluje protiv demokratske volje Katalonaca pošto je odbila sve ponude za dijalog, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Obraćajući se evropskim gradjanima na engleskom, katalonski lider je dodao da su temeljne vrednosti EU "pod rizikom u Kataloniji".

Španski premijer Marijano Rahoj objavio je ranije danas plan za preuzimanje kontrole nad regionom čije vlasti prete otcepljenjem, koji obuhvata smenu katalonskih separatističkih lidera, uvodjenje direktne uprave Madrida nad Katalonijom i raspisivanje vanrednih izbora za katalonski parlament.

Kako bi sasekao krila katalonskom separatističkom pokretu, Rahoj je zatražio od Senata da odobri španskim ministrima da preuzmu ovlašćenja članova katalonske Vlade, uključujući kontrolu nad katalonskom policijom, finansijama i medijima.

Rahoj je od Senata zatražio i da ga ovlasti da raspiše izbore za parlament Katalonije, što sada može da učini jedino predsednik tog regiona Karles Pućdemon.

Senat, u kojem Rahojeva Narodna partija ima apsolutnu većinu, glasaće u petak o predloženim merama španske Vlade za preuzimanje kontrole nad Katalonijom.

U Barseloni su večeras stotine hiljada demonstranata izašle na ulice kako bi iskazale masovnu podršku nezavisnosti tog španskog regiona, pošto se protest, prvobitno organizovan da bi se od Madrida zatražilo oslobadjanje dvojice katalonskih aktivista, pretvorio u kolektivno neprihvatanje odluke španske Vlade da preuzme ovlašćenja Katalonije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.