AAA

SVET | 22.10.2017 00:20 > 22.10 10:09

U dva najbogatija regiona Italije danas referendumi za širu autonomiju (VIDEO)

Oko 11 miliona birača u dva najbogatija regiona u Italiji, Lombardiji i Venetu, danas će glasati na referendumima za širu autonomiju.

Iako su se političari iz Lombardije i Veneta ranije zalagali za nezavisnost od Rima, lideri ta dva susedna regiona na severu Italije jasno su kazali da se referendumi odnose na autonomiju, a ne na secesiju.
Biračka mesta biće otvorena danas od 7.00 do 23.00, a na izborima je moguće glasati jedino lično, a ne iz inostranstva ili putem pošte. Rezultati referenduma biće objavljeni kasnije tokom noći.

Gradjanima u Venetu biće postavljeno pitanje: "Da li želite da Venetu budu omogućeni novi oblici i posebni uslovi autonomije?".

Istovremeno, birači u Lombardiji biće upitani: "Želite li da region Lombardija, u okviru nacionalnog jedinstva, počne potrebne institucionalne inicijative kako bi zatražio od države naknadne oblike i uslove autonomije, odgovarajućim sredstvima i na način i sa ciljem koji je predvidjen članom 116, stavom 3 Ustava?".

Desničarski političari smatraju da je potrebna veća autonomija u oblastima kao što su imigracija, porez i bezbednost.

Porez, medjutim, ostaje ključno pitanje u okviru strategije Severne lige. Političari te stranke iz Veneta i Lombardije ranije su se otvoreno zalagali za secesiju.

Mnogi stanovnici smatraju da se veliki deo njihovog poreza koristi za finansijsku pomoć siromašnijim regionima na jugu Italije.

Glasanje za širu autonomiju predstavlja pretnju po centralnu vlast u Rimu, navodi AP, dodajući da Veneto i Lombardija zajedno daju 30 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) Italije.

Referendum je legalan i Ustav iz 1948. godine predvidja da italijanski regioni mogu da zatraže od vlade više autonomije u 20 oblasti, uključujući spoljnu trgovinu, radno pravo, zdravstvenu zaštitu, energetiku i transport.

Mnogi kritičari, medjutim, smatraju da je odluka o referendumu u Lombardiji populistička i "proceduralno beskorisna" i ocenjuju da predstavlja deo izborne kampanje pošto će lokalni izbori u tom regionu biti održani 2018.

Očekuje se da će birači podržati predlog o široj autonomiji regiona, nakon čega će Lombardija i Veneto zatražiti od Vlade Italije da počnu pregovore o pitanjima koja će biti razmotrena i načinu na koji će deo vlasti biti prebačen iz Rima u Milano i Veneciju. Sporazum posle toga treba da odobri parlament.

Analitičari navode da ishod referenduma niko neće shvatiti ozbiljno ako ne dobije veliku podršku, oko 60 ili 70 odsto glasova, uz veliku izlaznost, a partije koje se zalažu za nezavisnost mogle bi da iskorise situaciju ako Rim odbaci zahteve za autonomiju.
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.