AAA

SVET | 26.10.2017 17:10 > 26.10 17:20

Ministri EU će razmotriti mere za suzbijanje ruske propagande u Srbiji i regionu

Šefovi diplomatija Evropske unije će razmotriti predloge za suzbijanje "sve napadnijeg nastojanja spoljnih činilaca da šire dezinformacije, propagandu i nevericu u EU" posebno u Srbiji i na Zapadnom Balkanu, na temelju zahteva osam članica EU, potvrdili su zvaničnici EU za agenciju Beta.

Zvaničnici EU su naveli da bi to trebalo da bude tema zasedanja ministara spoljnih poslova EU, posvećenog spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici Unije, polovinom novembra, a kao glavni izvor te propagande se vidi Rusija.

Na pitanje kakvo to sve jače propagandno delovanje Rusije na istoku Evrope, Zapadnom Balkanu i u Srbiji prepoznaje EU, odgovor izvora u Briselu je bio da se to poglavito uočava u medijima, ali i izjavama domaćih i stranih zvaničnika.

Ministarska rasprava će uslediti na temelju zahteva osam članica EU da se znatno snažnijim, savremenim visoko-tehnološkim i dodatnim novčanim sredstvima ojača već postojeće delovanje radne grupe Stratkom u Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS), koja je pre dve godine osnovana s ciljem da "razotkriva i potire neistine o EU, koje, kako EU veruje, širi Rusija".

U pismu čelnici EEAS Federiki Mogerini, u koje je imala uvida agencija Beta, šefovi diplomatija Hrvatske, Češke, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije, Švedske i Velike Britanije navode da se "u ovim vremenima punim izazova, širenje dezinformacija i propagande sprovodi veštije i snažnije nego ikad dosad".

"Mi vidimo nastojanja spoljnih činilaca da izazovu nepoverenje i nezadovoljstvo prema demokratskom poretku, da uvreže nevericu u Evropsku uniju, zajednicu s obe strane Atlantika i naše partnere, kao i da oslabe naše jedinstvo", kažu ministri osam zemalja Unije.

Oni navode da je u odgovor na taj izazov i sledeći odluke vodja Evropske unije iz marta 2015, s vašom podrškom EEAS počela da radi Istočna radna grupa EU za strateške komunikacije (ESTF)-Stratkom".

"Otad je Stratkom ostvarila značajan napredak u beleženju i iznošenju na videlo dezinformacija, uz istovremeno pomaganje objavljivanju pozitivnih poruka EU i doprinosa unapredjivanju njenih politika u istočnom susedstvu", navodi se u pismu.

Ministri osam zemalja su ocenili da je danas "suočeni s nesmanjenom kampanjom dezinformacija treće strane i saglasno odlukama Evropskog saveta", hitno treba da se ojačaju kapaciteti EU Stratkoma, uključujući uspešnu Istočnu radnu grupu EU za strategijske komunikacije, kao i radne grupe Stratkom za Jug i Zapadni Balkan.

Oni su naveli da se tim Stratkom radnim grupama u tom cilju mora obezbediti "primereno, postojano i nezavisno finansiranje".

Imajući u vidu izazove ovim telima se mora zajamčiti da će "moći da raspolažu snažnijim sredstvima i inovativnim tehnologijama, poput medijskih analiza, procena pretnji i orudja megapodataka", navodi se u pismu.

Takodje je zatraženo da se radne grupe Stratkom snažnije ugrade u strukturu Evropske službe za spoljno delovanje, kao i da članice EU imaju učestali uvid u njihov rad i delotvornost.

Hrvatski Večernji list javio je da je Rusija na taj zahtev Hrvatske i još sedam članica EU reagovala posredstvom svoje ambasade u Zagrebu da Moskva izražava žaljenje "zbog takvog smera hrvatske strane u vreme aktivizacije bilateralne saradnje i nakon pozitivnih rezultata službene posete hrvatske predsednice Rusiji".

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo je da se Hrvatska unutar EU zalaže za politički angažman s državama jugoistočne Evrope, kao i šireg EU susedstva, uključujući bezbednost.

Večernji list je preneo i ocenu neimenovanih diplomata da takvim ponašanjem Hrvatska šalje lošu poruku, jer u trenutku kad se pokušavaju postići bolji odnosi s Moskvom, tajno svrstavanje protiv Rusije navodi na zaključke da Zagreb ima dve spoljne politike jednu, koju sprovodi predsednica, i drugu, koju sprovodi Vlada, kao i da se pokazuje kao neverodostojan sagovornik.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.