AAA

SVET | 27.10.2017 15:40 > 27.10 21:06

Katalonski parlament proglasio nezavisnost, španske vlasti preduzimaju mere


Parlament Katalonije proglasio je danas nezavisnost od Španije u istorijskom glasanju posle čega je španski parlament odmah odobrio mere za preuzimanje kontrole nad tom španskom oblašću.
Za odluku u katalonskom parlamentu je glasalo 70 poslanika od 135, dok je 10 bilo protiv, a dva su bila uzdržana. Većina katalonske opozicije napustila je salu pre glasanja.

Hiljade ljudi okupljene ispred katalonskog parlamenta pozdravile su odluku o proglašenju nezavisnosti tog španskog regiona. Na ulicama Barselone hiljade gradjana izašlo je da slavi proglašenje nezavisnosti. 
Španski premijer Marijano Rahoj odmah po glasanju preko Tvitera je pozvao sve gradjane Španije da ostanu mirni i rekao da će "pravna država vratiti legalnost u Kataloniji".

Senat u španskom parlamentu ubrzo zatim je ovlastio vladu da primeni ustavne mere i preuzme kontrolu nad vladom u Kataloniji, aktivirajući Član 155 španskog Ustava.

Španska vlada sada treba da odluči kako i gde da primeni mere. Vlada navodi da su mere privremene i da im je cilj da se povrati legalnost u svom severoistočnom, ekonomski snažnom regionu Španije.

Katalonski vodja Karles Pućdemon pozvao je Katalonce da ostanu smireni uoči očekivanih mera španskih centralnih vlasti posle proglašenja nezavisnosti.

Obraćajući se stotinama okupljenih pristalica nezavisnosti koji su napunili katalonski parlament, Pućdemon je rekao: "U danima koji slede treba da zadržimo naše vrednosti pacifizma i naše dostojanstvo. U našim i u vašim rukama je izgradnja republike".

Španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je danas portparol tužilaštva.

"Tužilaštvo će iduće nedelje podneti optužbu za pobunu protiv Karlesa Pućdemona", rekao je portparol tužilaštva za Frans pres. 

On je rekao da za pobunu može da se izrekne kazna zatvora do 30 godina, kao i da bi optužnice mogle da se prošire i na ostatak katalonske vlade i lidere parlamenta.

Španski Ustavni sud je saopštio da će sudije narednih dana doneti odluku o legalnosti glasanja o nezavisnosti u katalonskom parlamentu. U saopštenju se navodi da je sud prihvatio žalbu katalonskih unionističkih poslanika.

Predsednik Evropskog saveta, kao i mnoge zemlje kao što su SAD, Francuska, Nemačka i Velika Britanija, Italija i Belgija, izrazile su podršku Španiji i njenom teritorijalnom integritetu navodeći da ne priznaju proglašenje nezavisnosti Katalonije. Nezavisnost Katalonije ne priznaje ni Srbija, rekao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da se za Evropsku uniju "ništa nije promenilo" pošto je katalonski parlament danas proglasio nezavisnost, ali i pozvao da se izbegava sila.

"Za EU se ništa ne menja. Španija ostaje naš jedini sagovornik. Nadam se da španska vlada naklonjena snazi argumenta, a ne snazi sile", naveo je Tusk na Tviteru.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani rekao je da je glasanje o nezavisnosti u katalonskom parlamentu "kršenje vladavine prava" i da "niko u EU neće priznati tu deklaraciju".

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je da je važno izbeći "raskole i pukotine" u Evropskoj uniji, preneo je Frans pres. "Ne želim situaciju u kojoj bi EU sutra bila sastavljena od 95 različitih država. Moramo izbeći raskole i pukotine, jer ih već imamo dovoljno i ne treba nam više", naveo je Junker.

Evropska unija je i do sada podržavala Madrid u krizi oko nastojanja Katalonije da se odvoji od Španije.

"Nemačka vlada posmatra sa zabrinutošću zaoštravanje situacije u Kataloniji. Suverenitet i teritorijalni integritet Španije jesu i ostaće nepovredivi", prema tome nemačka vlada "ne priznaje takvo proglašenje nezavisnosti", napisao je u Tviter poruci portparol vlade Nemačke Štefen Zajbert.

Francuski predsednik Emanuel Makron je danas uputio španskom premijeru Marijanu Rahoju "jasnu podršku" poštovanja pravne države u Španiji.

I britanska vlada je danas saopštila da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Katalonije i navela da želi da vidi "očuvano jedinstvo". Britanska vlada navela je da je ta deklaracija zasnovana na glasanju koje su španski sudovi proglasili nelegalnim.

Sjedinjene Američke Države podržale su danas mere španske Vlade za očuvanje jedinstva države.

"Katalonija je integralni deo Španije i SAD podržavaju ustavne mere španske Vlade da očuvaju Španiju kao snažnu i ujedinjenu", navela je u saopštenju portparolka Stejt depatmenta SAD.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija poštuje teritorijalni integritet i celovitost Španije i ne priznaje proglašenje nezavisnosti Katalonije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.