AAA

SVET | 12.11.2017 12:10 > 12.11 12:12

Barnije: EU se sprema za mogućnost da ne dodje do dogovora o Bregzitu

Glavni pregovarač Evropske unije (EU) za Bregzit Mišel Barnije izjavio je danas da se EU "priprema za mogućnost" da se ne postigne dogovor s Londonom iako to nije scenario čemu se teži.

"To nije moja opcija.... ali je jedna od mogućnosti. Treba da budemo svi spremni, države i preduzeća", rekao je Barnije u intervjuu za francuski nedeljnik Žurnal di dimanš (Journal du Dimanche).

Barnije je upozorio da ukoliko se ne postigne sporazum do 29. marta 2019. godine, datuma koji predvidjen za izlazak iz članstva, Velika Britanija će "upasti u zajednički režim Svetske trgovinske organizacije i imaće odnose s EU kao što su sadašnji odnosi Unije i Kine".

EU je u petak posle poslednje runde pregovora dala dve nedelje Velikoj Britaniji da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva kako bi u decembru bili pokrenuti pregovori o trgovinskim odnosima.

Velika Britanija bi trebalo da napusti EU krajem marta 2019, dve godine pošto je britanska premijerka Tereza Mej 29. marta ove godine zvanično pokrenula proceduru o istupanju.

Prva etapa pregovora se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora se odnosi na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predvidja izmedju decembra 2017. i proleća 2018.

Sporazum bi potom trebalo da se finalizuje do oktobra 2018, i onda ostaje period od šest meseci, do marta 2019. kada bi trebalo da se završi ratifikacija sporazuma u zemljama-članicama i usledi zvaničan izlazak Velike Britanije iz EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.