AAA

SVET | 14.11.2017 11:40 > 14.11 11:48

Tereza Mej osudjuje neprijateljsko delovanje Rusije

Britanska premijerka Tereza Mej osudila je neprijateljsko delovanje Rusije i nabrojala mere koje je Velika Britanija preduzela da osigura svoju bezbednost, dodajući medjutim da ne želi novi hladni rat.

"Znamo šta radite i nećete uspeti" rekla je Tereza Mej u poruci ruskim vodjama. Ona je govorila sinoć na večeri organizovanoj u londonskom Sitiju, istorijskom i finansijskom centru Londona, prema govoru koji je preneo njen kabinet.

Premijerka je osudila "ilegalnu aneksiju Krima od strane Rusije" i podršku koju Rusija pruža pobunjenicima na istoku Ukrajine, brojna "kršenja vazdušnog prostora više evropskih zemalja" i kampanje "sajber špijunaže", "mešanje za vreme izbora", hakerski napadi na dansko ministarstvo odbrane i nemački Bundestag.

"Rusija se trudi da od informacija napravi oružje, postavljajući medije kojima upravlja država da šire lažne informacije i montirane slike u cilju sejanja razdora na Zapadu i miniranja naših institucija. Velika Britanija će učiniti šta treba da se zaštiti i radiće sa svojim saveznicima da to isto urade", rekla je Tereza Mej.

Medju potrebnim merama ona je navela reformu NATO, da bi se bolje "obeshrabrili i suprotstavili neprijateljskoj aktivnosti Rusije", pojačanje vojne i ekonomske pomoći Velike Britanije Ukrajini, kao i "jačanje" britanske politike u oblasti sajber bezbednosti. 

"Preduzimamo potrebne akcije da se suprotstavimo ruskim aktivnostima", rekla je ona ali i dodala da "ne žele" da se vrate "na hladan rat" niti da udju "u stalnu konfrontaciju" sa Moskvom. Mej je izrazila nadu da će Rusija krenuti "drugačijim putem".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.