AAA

SVET | 15.11.2017 19:30

Šidlo: U Poljskoj nema rasizma i antisemitizma

Poljska premijerka Beata Šidlo oštro je danas odbila poziv iz rezolucije Evropskog parlamenta da osudi rasističke parole i transparente na Maršu nezavisnosti poljskih nacionalista u Varšavi 11. novembra i poručila da u Poljskoj nema ni rasizma ni antisemitizma.

"Želim kategorično da protestujem zbog tvrdnji koje su danas pale u EP i da kažem glasno i jasno: u Poljskoj nema antisemitizma i rasizma. Ne smeju marginalni izgredi da se poistovete sa celim narodom", kazala je poljska premijerka u intervjuu portalu vPolitice.pl.
Marš centrom Varšave koji svake godine na Dan nezavisnosti organizuju ekstremisti iz Narodnog radikalnog bloka, naslednice predratne fašističke istoimene organizacije i ultrakatoličke Svepoljske omladine okupio je 11. novembra oko 60.000 ljudi.

U sredini i začelju povorke išle su mirno porodice sa decom u skladu sa ovogodišnjim parolom Mi hoćemo boga, dok su na čelu u atmosferi huliganskog navijanja, uz baklje i petarde nošeni rasistički transparenti "Bela Evropa bratskih naroda", "Evropa će biti bela ili bez ljudi", "Čista krv", "Svi različiti, svi beli".

U pohodu na 99. godišnjicu obnavljanja nezavisnosti Poljske koje su poljske vlasti označile za divno patriotsko praznovanje skandiralo se i "Smrt neprijateljima otažbine", "Poljska katolička, bela, ne svetovna", uzvikivane su antiukrajinske parole, a takodje i "Molimo se za islamski holokaust".

Tek nakon što je Izrael zvanično osudio marš kao opasan pohod koji organizuju rasistički i ekstremistički elementi i podsetio da istorija dobro zna kako završavaju takvi izgredi ako vlasti hitno ne kazne vinovnike i ne osude izgrede, poljski predsednik Andžej Duda jasno je osudio sve koji su nosili i skandirali takve poruke i poručio da u Poljskoj nema mesta ni antisemitizmu ni bolesnom nacionalizmu.

Lider vladajuće poljske kozervativne stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski takodje je osudio te transparente i pokliče, naglasivši da su marginalni a dodao je da su oni najverovatnije strana provokacija onih koji Poljskoj ne žele dobro.

Medjunarodni savet nekadašnjeg nacističkog nemačkog koncentracionog logora Aušvic Birkenau u ponedeljak je, medjutim, usvojio rezoluciju u kojoj izražava veliko uznemirenje zbog ponovnog budjenja rasizma i antisemitizma i upada agresivnog nacionalizma i govora mržnje u javni prostor.

"Poznajući tragičnu istoriju logora Aušvic Birkenau nema sumnje kuda to može da vodi. Pozivamo evropske vlade da na te pojave odlučno reaguju i suprotstave im se", stoji u rezoluciji koju je objavio muzej tog najvećeg logora koji su nemački nacisti podigli tokom Drugog svetskog rata na teritoriji okupirane Poljske.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.