AAA

SVET | 25.11.2017 09:15 > 25.11 10:27

Vrhovni sud Zimbabvea: Vojna akcija je bila zakonita

Vrhovni sud u Zimbabveu presudio je danas da je vojna akcija koja je naterala dugogodišnjeg predsednika te zemlje Roberta Mugabea da podnese ostavku bila zakonita.

Kako se navodi u odluci Vrhovnog suda, vojne akcije za preuzimanje Mugabeovih ustavnih nadležnosti su bile u skladu s ustavom i zakonima Zimbabvea.

Sudija Džordž Šivaši je naveo da je vojska osigurala da pojedinci koji nisu birani na izborima ne preuzmu izvršne funkcije.

Vojska je intervenisala dve nedelje nakon što je Mugabe smenio Emersona Mnangagva sa mesta potpredsednika zemlje.

To se pokazalo kao pogrešan Mugabeov potez koji je doveo do njegovog pada sa vlasti. On je podneo ostavku u utorak, posle snažnog pritiska vojske, vladajuće partije ZANU-PF i gradjana, usled strahovanja da njegova žena Grejs Mugabe pokušava da preuzme vlast.

Sud je takodje presudio da je otpuštanje potpredsednika bilo nezakonito.

Novi predsednik Zimbabvea Mnangagva položio je juče zakletvu na stadionu u Harareu i obećao da će biti posvećen blagostanju naroda, uz ovacije desetina hiljada prisutnih gradjana.

Mugabe (93) nije prisustvovao današnjoj inaugraciji, ali će, prema navodima zvaničnika stranke ZANU-PF, ostati u zemlji i biće mu osigurana "maksimalna bezbednost".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.