AAA

SVET | 08.07.2015 16:45 > 08.07 17:09

Savet bezbednosti nije usvojio rezoluciju o Srebrenici

Savet bezbednosti UN nije danas usvojio rezoluciju povodom 20 godišnjice zločina u Srebrenici, pošto je Rusija kao stalna članica sa pravom veta bila protiv.

Za usvajanje rezolucije, koju su predložili Velika Britanija i još nekoliko zemalja, glasalo je 10 članica SB UN, a četiri su bile uzdržane, među kojima je i Kina.

Savet bezbednosti UN ima 15 članica od kojih su pet stalne sa pravom veta.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin pre glasanja je pozvao predlagače da odustanu od glasanja, rekavši da će u protivnom Rusija glasati protiv. Čurkin je rekao da bi usvajanje rezolucije bilo kontraproduktivno i pogoršalo situaciju u BiH.

Ruski ambasador je rekao i da je uloga Saveta bezbednosti da se ojačaju temelji mirovnih misija i dodao da je na istoričarima i sudovima da analiziraju krizu u Jugoslaviji i ulogu zemalja koje su je pogoršale. Čurkin je istakao da pravda mora pobediti i da svi zločinci, bez obzira na etničko poreklo, moraju biti kažnjeni.

Ambasador Velike Britanije Piter Vilson rekao je pre glasanja da nacrt rezolucije ne optužuje srpski narod i istakao da je zbog poštovanja prema žrtvama važno da se glasa o britanskom predlogu.

Posle glasanja američka ambasadorka Samanta Pauer je rekla da je ruski veto nova "mrlja" na ugledu Saveta bezbednosti.

U predlogu koji je podnela Britanija ocenjuje se da prihvatanje tragičnih događaja u Srebrenici kao genocida predstavlja preduslov za pomirenje i pozivaju politički lideri na svim stranama da priznaju i prihvate činjenice o zločinima iz prošlosti.


KOMENTARI

Broj komentara : 1

zilec08/07/2015 18:33

U susret EU-parlamentu o rezoluciji, APSURD podnosi je agresor u BH, NE IZMISLJAM, u saboru Vesna Pusic je potvrdila a ENGLEZI neka se obracunaju sa onima sto su ih nasadili, tako ce doziveti i u parlamentu EU.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.