AAA

SVET | 01.12.2017 17:25

Soros: Ugnjetavanje u Madjarskoj gore nego pod Sovjetima


Madjarsko-američki investitor i filantrop Džordž Soros rekao je da je ugnjetavanje opozicije u vreme vlade premijera Viktora Orbana gore nego kada je Madjarska bila pod dominacijom Sovjetskog Saveza.

Soros je u danas objavljenoj video poruci rekao da ima "nepremostiv sukob načela" s Orbanom i da će u slučaju da Orban protera Centralnoevropski univerzitet koji on finansira, taj univerzitet održavati u egzilu i čekati da Orban ode s vlasti.
On je rekao da je Orban napravio "antidemokratski sistem... mafijaški režim koji koristi vodeće položaje da se održi na vlasti i lično obogati

"On iskorišćava i ugnjetava one u opoziciji. Po mom mišljenju, taj režim sada ugnjetava ljude više nego pod sovjetskom okupacijom", rekao je Soros.

Madjarski premijer tvrdi da Soros želi da preplavi Evropu migrantima. Soros kaže da podržava migraciju, ali da nijedna zemlja ne bi trebalo da bude primorana da ih prihvati.

Orban, koji je kratko studirao na Oksfordu, uz pomoć Sorosove stipendije krajem 80-ih godine, rekao je na državnom radiju da se nevladine organizacije koje finansira Soros, pripremaju da deluju kao politčke partije tokom kampanje uoči aprilskih parlamentarnih izbora kako bi se oslabila njegova vlada koja se protivi dolasku migranata.

Orban je nedavno tražio od madjarske obaveštajne službe da identifikuje i istraži "mrežu" Sorosevih organizacija kako bi se otkrio njihov obim i uticaj.

"Suočeni smo ne samo s velikom mrežom već i s talentovanim čovekom", rekao je Orban.

Orban će pokušati da dobije ukupno četvrti, a treći zaredom mandatna čelu vlade. Nasurpt vladajućeg Fisesa je slava i podeljena opozicija. Orban predstavlja Sorosa i lidere Evropske unije u Briselu kao glavne rivale Fidesa.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.