AAA

SVET | 12.12.2017 20:15

Tilerson protiv vojne akcije u Koreji

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je danas da bi vojna opcija protiv Severne Koreje, u slučaju izostanka diplomatskih rešenja, značila njegov lični neuspeh.

SAD će "povećavati pritisak sve dok se Severna Koreja u značajnoj meri ne posveti" dijalogu o svom spornom nuklearnom programu, naveo je Tilerson.

Šef američke diplomatije je rekao da SAD "imaju iza sebe snažno vojno prisustvo" i da su "vojno spremne" ako Severna Koreja "napravi pogrešan izbor".

Predsednik SAD Donald Tramp je više puta pretio Severnoj Koreji "potpunim uništenjem" u slučaju napada na SAD.

"To nije put kojim želimo da idemo. Naša uloga u Stejt departmentu je da stvorimo alternativni put", izjavio je Tilerson.

Ipak, kako kaže, SAD mogu kreirati samo svoj deo tog puta, kroz kampanju medjunarodnog pritiska na Pjongjang, koji "sam odlučuje o svojoj budućnosti".

"Želimo da naprave dobar izbor, koji će značiti kraj razvoja atomskog oružja i početak dijaloga", naveo je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, ako vlada Kim Džong Una nastavi trenutnim kursom, "rizikuje da predje granicu posle koje diplomate više ništa neće moći da urade".

"Ako se predje granica, neću uspeti. A ne želim da ne uspem", zaključio je Tilerson.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.