AAA

SVET | 18.12.2017 19:30 > 18.12 19:42

SAD stavile veto na rezoluciju o odbacivanju Trampove (VIDEO)odluke o Jerusalimu

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli stavila je veto na rezoluciju kojom se zahteva odbacivanje saopštenja predsednika Donalda Trampa o Jerusalimu kao glavnom gradu Izraela.

Rezoluciju je predložio Egipat. Svih ostalih 14 članica Saveta bezbednosti glasalo je "za". To je prvi veto koji su stavile SAD u SB UN od kako je Tramp postao predsednik, navode izraelski mediji.

Hejli je rekla da je takav ishod glasanja "uvreda" koju SAD neće zaboraviti, preneo je Frans pres.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odmah joj je zahvalio na uloženom vetu.

"Hvala vam ambasadorko Hejli. Na Hanuku (jevrejski praznik svetlosti) govorili ste kao Makabejac. Upalili ste sveću istine. Rasterali ste tamu. Pojedinac je pobedio mnoge. Istina je pobedila laži. Hvala vam predsedniče Tramp", napisao je Netanjahu na svom Tviter nalogu, aludirajući na pobedu Jevreja predvodjenih Judom Makabejcem nad Grcima u drevno doba koja se slavi ovih dana.

Očekivalo se da SAD iskoriste pravo veta protiv nacrta rezolucije u kome se izražava "duboko žaljenje zbog nedavnih odluka u odnosu na status Jerusalima", a ne pominje se nijedna zemlja. Naglašava se da je "konačni status Jerusalima pitanje koje valja razrešiti kroz pregovore u skladu sa relevantnim rezolucijama Ujedinjenih nacija".

U dokumentu se potvrdjuje da "svaka odluka i akcija čiji je smisao da izmeni karakter, status ili demografski sastav svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je i mora se povući".

Takodje poziva sve zemlje da se uzdrže od osnivanja diplomatskih misija u svetom gradu Jerusalimu.

Trampova odluka označila je prekid sa decenijskom politikom SAD u odnosu na Jerusalim, čiji je status centralno pitanje sukoba izmedju Izraela i Palestinaca, koji žele da u istočnom delu tog grada proglase prestonicu svoje buduće nezavisne države.

Trampovu odluku osudio je veliki deo medjunarodne zajednice i izbili su protesti ne samo na palestinskim teritorijama već i šire, u mnogim muslimanskim zemljama.

Palestinski predsednik Mahmud Abas ne želi da SAD više posreduju u mirovnim pregovorima iako ta zemlja i dalje sprema novi bliskoistočni mirovni plan.

Hejli je pravdajući odluku rekla da svaka suverena zemlja može da odluči gde da stavi svoju ambasadu misleći na Trampovu najavu preseljenja misije SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, preneo je AP.

Palestinska uprava je još u očekivanju veta najavila da će se obratiti Generalnoj skupštini UN.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.