AAA

SVET | 19.12.2017 11:50

Kremlj: Trampova Strategija nacionalne bezbednosti je imperijalistička


Kremlj je danas označio novu američku Strategiju nacionalne bezbednosti kao "imperijalističku", ali je i pozdravio spremnost SAD da saradjuju s Rusijom u oblastima od zajedničkog interesa, kao pozitivan aspekt tog dokumenta.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas novinarima da Moskva ne može da prihvati u Strategiji iznet stav prema Rusiji, koja je označena kao pretnja po bezbednost SAD, preneo je Tass.
"U Strategiji, naročito u delovima koji se tiču naše zemlje, može se videti imperijalistička priroda tog dokumenta, kao i nespremnost da se odustane od ideje o unipolarnom svetu i prihvati multipolaran svet", rekao je Peskov.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina je dodao da taj dokument "u isto vreme, ima neke pozitivne momente, koji se odnose na saradnju s Rusijom" u oblastima od zajedničkog interesa.

Peskov je kao "savršen primer saradnje" naveo nedavnu razmenu informacija izmedju obaveštajnih službi dve zemlje, CIA i FSB, zahvaljujući kojoj je sprečen niz terorističkih napada u Sankt Peterburgu, navodeći da je ta saradnja "pomogla spašavanju mnogih života".

Strategija čije je glavne tačke juče objavio predsednik SAD Donald Tramp, predvidja tvrdji stav prema Rusiji od onog koji je Tramp javno iznosio, pošto se Rusija optužuje da koristi "subverzivne mere" kako bi oslabila američku i evropske vlade, navodi Asošiejted pres.

"Kina i Rusija izazivaju moć, uticaj i interese SAD i pokušavaju da podriju američku bezbednost i prosperitet", navodi se u dokumentu.

U Strategiji se dodaje da "Rusija pokušava da oslabi američki uticaj u svetu i stvori podele medju saveznicima i partnerima" SAD.

Rusija i Kina su, prema Strategiji, "odlučne da stvore manje slobodne i otvorene ekonomije, da uvećaju svoje vojske i da kontrolišu informacije da bi vršile represiju nad stanovništvom i proširile svoj uticaj", prenosi Frans pres.

U Strategiji se navodi da "kombinacija ruske ambicije i sve veće vojne sposobnosti stvara nestabilnu granicu u Evroaziji, gde raste rizik od sukoba zbog pogrešne kalkulacije Rusije", navodi Tass.

Prema Strategiji, povećana raketna odbrana Vašingtona "nema za cilj podrivanje strateške stabilnosti ili narušavanje dugoročnih strateških odnosa s Rusijom ili Kinom", pošto je "usmerena na Severnu Koreju i Iran".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.