AAA

SVET | 20.12.2017 13:20 > 20.12 14:05

EU pokrenula proceduru protiv Poljske, ali joj dala tri meseca da revidira reformu pravosudja

Potpredsednik Evropske komisije (EK) Frans Timermans saopštio je danas u Briselu posle zasedanja tog tela da je ono "teška srca" pokrenulo kaznenu proceduru po Članu 7. Osnovnog evropskog sporazuma protiv Poljska, ali da joj daje tri meseca da se ta odluka revidira.

"Ovo nije 'nuklearna opcija'. Posle dve godine EK je konstatovala da postoji ozbiljan rizik da je u Poljskoj ugrožena pravna država. Ali, ako u naredna tri meseca Poljska sprovede preporuke, spremni smo da odluku revidiramo. Mi samo tražimo da Savet Evropske unije uradi ono što radi Evropska komisija da analizira situaciju i da mišljenje o riziku. To nije 'nuklearna opcija'. To je ponovo pokušaj uspostavljanja dijaloga s Poljskom", kazao je Timermans na konferenciji za novinare.

Timermans je podsetio da je vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda za dve godine na vlasti donela 13 reformskih zakona po istom modelu da izvršna vlast zadire u nezavisne institucije i pravosudje.

"Zajednički imenitelj je politička kontrola jedne političke stranke nad celim pravosudjem. Tri puta smo davali preporuke i pozivali na konstruktivni dijalog. Ove godine dijaloga uopšte nije bilo. Spremni smo i sada u svakom trenutku", rekao je Timermans.

On je na Tviteru pozvao novog poljskog premijera Mateuša Mrovajcekog da dodje u Brisel i obnovi se dijalog.

Evropska komisija je, po rečima Timermansa, danas objavila četvrtu preporuku Poljskoj kako da uskladi kontroverznu reformu pravosudja, pre svega Zakon o Vrhovnom sudu i Državnom sudijskom veću sa evropskim standardima pravne demokratske države. Takodje je, zbog već usvojenog Zakona o opštim sudovima, danas odlučila da Poljsku tuži Sudu EU.

"Pravna država je neophodna za zemlje člance. Tu nije samo u pitanju Poljska. Pravna država u jednoj članici je predmet brige u svim ostalim članicama. Pravna država je u interesu Poljske, poljskih gradjana i EU kao celine", kazao je Timermans.

Kaznena procedura iz Člana 7. znači da će se, na zahtev Evropske komisije, članice EU izjasniti da li u Poljskoj već postoji rizik za pravnu državu, a tek ako se za to izjasne 22 zemlje članice, može da se razmišlja o sankcijama, od zamrzavanja evropskih fondova za Poljsku do najteže oduzimanja prava glasa za šta je, medjutim, potrebna saglasnost svih članica osim one o kojoj se glasa.

Madjarska i njen premijer Viktor Orban više puta su odlučno upozorili da će zvanična Budimpešta staviti veto na bilo kakav pokušaj sankcionisanja Poljske.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.