AAA

SVET | 12.01.2018 10:00 > 12.01 13:00

Konzervativci i socijaldemokrate načelno dogovorili formiranje nemačke vlade

Konzervativci nemačke kancelarke Angele Merkel i socijaldemokrate postigli su jutros načelni dogovor o formiranju nove nemačke vlade. Kako se navodi iz izvora bliskih AFP-u, postignut je kompromis posle pregovora koji su trajali duže od 24 časa.

Načelni dogovor u toku dana treba da potvrde upravni odbori Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije (SPD).

Juče je bio poslednji dan pregovora iza zatvorenih vrata, na kojima je trebalo da se pokrenu osetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija.

Konzervativci i SPD već dva puta vladali zajedno tokom poslednjih 12 godina.

Merkel: 'Novi početak' u Evropi

Nemačka kancelarka Angela Merkel najavila je danas "nov početak" u Evropi pošto su njena Hrišćansko demokratska unija i Socijaldemokratska partija postigle načelni dogovor o novoj nemačkoj vladi.

"Svet ne čeka na nas, potreban nam je nov početak u Evropi", rekla je kancelarka na konferenciji za novinare u Berlinu.

Ona je dodala da će "Nemačka pronaći rešenja s Francuskom" vezano za predloge za "obnovu Evrope" koje je izneo predsednik Francuske Emanuel Makron.

Nemačka kancelarka je rekla i da je za načelni dogovor bio potreban kompromis obe strane.

Posle 24-časovnih pregovora, lider socijaldemokrata Martin Šulc je izjavio da će dogovor koji je postignut doprineti nemačkoj infrastrukturi, osnažiti porodice, škole, staračke domove i druge delove društva.

"Mislim da smo postigli izvanredne rezultate", rekao je Šulc.

Juče je bio poslednji dan pregovora o formiranju koalicije na kojima je trebalo da se pokrenu osetljiva pitanja migrantske politike, zdravstva i finansija. U pregovorima je učestvovao i Horst Zehofer, lider CSU, dugogodišnjeg koalicionog partnera Hrišćansko demokratske unije.

U završnom dokumentu, u koji je uvid imao AFP, posebno je predvidjeno da buduća koaliciona vlada saradjuje sa Francuskom kako bi "ojačala" i "reformisala" zonu evra.

Takodje je postignuta saglasnost da se godišnji broj tražilaca azila u zemlji ograniči na izmedju 180.000 i 200.000, što su želeli konzervativci.

Načelni dogovor koji je postignut u toku dana treba da potvrde upravni odbori Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel i Socijaldemokratske partije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.