AAA

SVET | 17.01.2018 14:55

Turska produžava vanredno stanje, protivnici vlade strahuju za slobode

Turska će ponovo, šesti put produžiti vanredno stanje, uvedeno posle neuspelog pokušaja puča 2016. godine, dok protivnici turske vlade strahuju da zemlja klizi u sve veću autoritarnost.

Vanredno stanje, proglašeno pet dana posle pokušaja državnog udara 15. jula 2016. godine, omogućilo je obračun vlasti s pristalicama islamskog propovednika Fetulaha Gulena, koji živi u SAD i kog Ankara optužuje za organizaciju puča, dok on negira bilo kakvu umešanost, navodi Asošiejted pres.
Mere vanrednog stanja su utrle put hapšenju protivnika turske vlade aktivista, novinara i političara, i zatvaranju medija i nevladinih organizacija, na osnovu njihove navodne povezanosti s ekstremističkim grupama.

Predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu vanredno stanje je omogućilo da vlada dekretima, često zaobilazeći parlament koji on dugo vremena optužuje da usporava vladu.

Posle puča je izdato više od 30 dekreta, a neki od njih regulišu upotrebu zimskih guma, nalažu da uhapšeni po optužbama za veze s ekstremistima nose uniforme na sudu, i privremeno zaposlenima daju prava predvidjena za stalno zaposlene. Dekret kojim se garantuje imunitet od gonjenja gradjanima koji su pomogli u sprečavanju državnog udara, izazvao je brojne osude.

Turski Savet za nacionalnu bezbednost predložiće na današnjem sastanku produženje vanrednog stanja za još tri meseca, što kasnije danas treba da odobri turska Vlada, dok će parlament o produženju glasati sutra. Aktuelno vanredno stanje ističe 19. januara.

Erdogan je rekao da će vanredno stanje ostati na snazi dok bude bilo bezbednosnih pretnji, a analitičari očekuju da ono neće biti ukinuto pre predsedničkih izbora 2019. godine, kada će na snagu stupiti ustavni amandmani, izglasani na referendumu u aprilu, koji predsedniku Turske daju znatno veća ovlašćenja.

Evropska unija i Savet Evrope su izrazili zabrinutost zbog vanrednog stanja u Turskoj. EU je pozvala Ankaru da poštuje vladavinu prava, ljudska prava i osnovne slobode.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.