AAA

SVET | 18.01.2018 23:55 > 19.01 09:32

Lavrov: Raspad iranskog nuklearnog sporazuma bio bi alaramantan

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je danas u UN da bi neuspeh iranskog nuklearnog sporazuma, posebno kao rezultat delovanja administracije američkog predsednika Donalda Trampa, poslao "alarmantnu poruku" celom svetu i doveo u pitanje napore da se ubedi Severna Koreja da zaustavi razvoj svog nuklearnog naoružanja.

Lavrov je na sastanku u Savetu bezbednosti UN danas u jasnoj poruci Trampu rekao "ne možemo zbog koristi za političke planove nekih zemalja odustati od istinskog dostignuća medjunarodne diplomatije".

Tramp je prošle nedelje produžio suspenziju sankcija Iranu u skladu s tim sporazumom potpisanim 2015. godine. On je medjutim upozorio da će SAD odustati od tog sporazuma ukoliko se ne isprave "užasni propusti" u njemu.

Lavrov se danas ponovo založio za rusko-kineski predlog za isključivo mirno rešavanje severnokorejske krize.

Ruski ministar je izrazio i zabrinutost zbog porasta pretnji od hemijskog terorizma na Bliskom istoku, posebno na teritoriji Iraka i Sirije.

"Moskva je zabrinuta zbog "puzajuće rehabilitacije nacizma" u nekoliko država, gde se radi na reviziji rezultata Drugog svetskog rata", rekao je Lavrov.

"Naša sveta dužnost je ne samo da čuvamo sećanje na milione nevinih žrtava već i da učinimo sve što možemo da se takve tragedije ne ponove u budućnosti", rekao je juče Lavrov u Njujorku, na otvaranju izložbe "Holokaust: uništenje, oslobodjenje, spas" u zgradi UN, preneo je TASS.

Holokaust je, naveo je Lavrov, "jedan od najužasnijih zločina protiv čovečnosti, ispoljenje nemilosrdne surovosti i prezira prema vrednosti života".

"Ne može a da ne zabrine činjenica da u poslednje vreme vidimo puzajuću rehabilitaciju nacizma. U nekoliko zemalja koje sebe ubrajaju u demokratske sistematski se radi na reviziji ishoda Drugog svetskog rata, što uključuje i slavljenje dela hitlerovaca i lokalnih kolaboracionista", izjavio je on.

Šef ruske diplomatije je kao "posebno amoralan" ocenio "rat sa spomenicima" u nekoliko zemalja EU, gde se "uništavaju i skrnave spomenici sovjetskim vojnicima koji su po cenu svog života spasili svet od kuge".

"Takvi potezi su bogohulni s opštečovečanske tačke gledišta, oni izazivaju posleratnu bezbednosnu arhitekturu", rekao je Lavrov.

On je naveo da je u decembru Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o borbi protiv glorifikacije nacizma.

"Neke zemlje to nisu podržale, i pokušale da svoj stav opravdaju neophonošću zaštite slobode govora. Mislim da ova izložba šalje nedvosmisleni signal da takvi pokušaji interpretacije nacizma nisu prihvatljivi", ocenio je Lavrov.

Izložba u UN je otvorena pred obeležavanje Medjunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta 27. januara, dana kad su vojnici Crvene armije 1945. oslobodili koncentracioni logor Aušvic, a izloženi su dokumenti i fotografije logoraša i oslobodilaca.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.