AAA

SVET | 05.02.2018 18:00

Strategija EU: Bez rešenja sporova, uključujuči arbitražu, nema članstva

Evropska komisija u poslednjoj verziji Strategije za Zapadni Balkan stavlja do znanja da zemlje regiona ne mogu postati članice Evropske unije ako prethodno ne reše uzajamne granične i slične sporove, uključujući medjunarodnom arbitražom "koju sve strane u sporu moraju uvažiti".

"I dalje postoje krupni bilateralni sukobi... EU ih neće uvoziti i trajna rešenja se moraju naći pre nego što zemlje regiona udju u članstvo EU", stoji u dokumentu koji će sutra objaviti Evropska komisija.
Ako sporovi ne bi mogli da se reše bilateralno, onda te zemlje moraju prihvatiti rešenje kroz medjunarodnu arbitražu, podvlači se u nacrtu Strategije.

Zvaničnici Evropska komisija koji su danas objašnjavali glavne okvire Strategije novinarima su rekli da je "to pitanje od ogromnog značaja", ali su rekli da će to biti podrobno objašnjeno sutra pošto se objavi sadržina dokumenta.

Ranije je stav EU bio da se sporovi moraju rešavati bilateralno i da ne smeju uticati na reforme i približavanje neke zemlje regiona članstvu u EU.

Na pitanje kako Evropska komisija gleda na zahtev Španije da Kosovo bude izopšteno iz postupka koji vodi u članstvo EU, rečeno je da je Kosovo u tom procesu kroz poseban Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Takodje je navedeno da je od velikog značaja da se spoljna i bezbednosna politika partnera na Zapadnom Balkanu usaglasi s politikom EU.

Izvori iz Evropske komisije u Briselu su naveli da Rusija ekonomski nema veći uticaj na Zapadnom Balkanu, ali da Kina "igra bitnu ulogu u investiranju", što mora da se usaglasi s propisima EU.

U verziji Strategije u koju je agencija Beta imala uvid navodi se da Srbija najkasnije do kraja 2019. treba da ispuni merila vladavine prava, suzbijanje korupcije, slobode medija i postigne sporazum o normalizaciji odnosa s Kosovom kako bi od EU dobila završna merila, krenula dalje u pregovorima, završila ih koncem 2023. i krajem 2025. postala članica EU.

Isti plan važi i za Crnu Goru koja je, uz Srbiju, najviše napredovala na putu ka EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.