AAA

SVET | 09.02.2018 15:25

Martin Šulc odustao od mesta šefa diplomatije u novoj nemačkoj vladi

Martin Šulc, šef Socijaldemokratske partije (SPD) objavio je danas da odustaje od mesta ministra spoljnih poslova u budućoj velikoj nemačkoj koaliciji sa konzervativcima Angele Merkel.

"Izjavljujem da odustajem od ulaska u vladu", saopštio je Šulc koji je najavio da će biti ministar spoljnih poslova prema koalicionom sporazumu izmedju SPD-a i Angele Merkel.
Nemački nedeljnik Špigl onlajn (Spiegel) je napisao da će Šulc još danas objaviti da odustaje od tog mesta, pod pritiskom krugova u okviru njegove SPD.

Prethodno je list Bild preneo da je vodjstvo SPD-a dalo Šulcu ultimatum da do petka popodne odustane od tog mesta.

Iza toga stoji nezadovoljstvo baze, posebno u najvećoj pokrajini Severnoj Vestvaliji zato što je Šulc ranije obećao da neće ući u kabinet kancelarke Angele Merkel.

Aktuelni nemački ministar spoljnih poslova iz redova SPD-a Zigmar Gabrijel je u današnjim medijima kritikovao Šulca što se ne drži obećanja da neće ući u novu koalicionu vladu.

Unutar SPD-a se strahuje da bi kadrovske rasprave mogle da prevladaju suštinskom raspravom i da bi članovi stranke mogli da odbace postignut sporazum o velikoj koaliciji.

Merkelini konzervativci i socijaldemokrate u sredu su postigli dogovor o koalicionoj vladi koji još treba da potvrde članovi SPD-a.

Prema koalicionom dogovoru, SPD treba da dobije  šest ministarskih mesta, medju kojima i tri uticajna ministarstvo spoljnih poslova, ministarstvo rada i ministarstvo finansija. Šulc je bio najavljen za ministra spoljnih poslova, pri čemu bi otišao sa mesta šefa partije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.