AAA

SVET | 19.02.2018 08:00

Lavrov: Brisel greši što uslovljava Zapadni Balkan

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da se Moskva ne protivi približavanju Srbije i zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), ali da je izbor pred koji Brisel stavlja zemlje kandidate ili Rusija ili Zapad veoma pogrešna politika.

U ekskluzivnom intervjuu dopisnici agencije Beta Zorani Bojić Sisoevoj, uoči posete Srbiji 21. i 22. februara, Lavrov je rekao da je Zapad pogazio džentlmenski dogovor o neširenju NATO prema granicama Rusije a da sada u tu igru želi da uvuče i Balkan.
Govoreći o Kosovu Lavrov je naveo da će Rusija prihvatiti bilo koje rešenje koje dogovore Beograd i Priština i dodao da je bez tog dogovora besmisleno govoriti o mestu Kosova u UN.

Šef ruske diplomatije govorio je i o političkom, vojnom i ekonomskom prisustvu Rusije u regionu, naglasivši da je Moskva zainteresovana za očuvanje istorijskih, duhovnih, kulturnih veza sa prijateljima na Balkanu, kao i da ne odustaje od namere da reši problem imuniteta svojih saradnika u Humanitarnom centru u Nišu.

Lavrov će u Beogradu razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, šefom diplomatije Ivicom Dačićem, a predvidjeni su i kulturni dogadjaji, posvećeni 180. godišnjici rusko srpskih odnosa, kao i poseta Hramu Svetog Save.

Na dnevnom redu su, kako je naveo, bilateralni odnosi u svim aspektima, a glavnu pažnju sagovornici će posvetiti medjunarodnim pitanjima, situaciji u Evropi i na Balkanu i rešavanju kosovskog problema.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.