AAA

SVET | 25.02.2018 08:45

Jelisejska palata: Makron i Merkelova danas će sa Putinom razgovarati o primirju u Siriji

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel danas će razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o primeni prekida vatre u Siriji, saopštila je Jelisejska palata.

"Savet bezbednosti UN upravo je jednoglasno usvojio rezoluciju o prekidu vatre od 30 dana u Siriji", navelo je francusko predsedništvo ocenjujući da rezolucija predstavlja "prvu i neophodnu etapu" za mir i da će Makron i Merkelova danas s Putinom razgovarati o primeni tog dokumenta i političkoj "mapi puta" za uspostavljanje trajnog mira u Siriji.

Jelisejska palata je navela da narednih sati i dana treba biti "izuzetno obazriv kako bi primirje bilo konkretno poštovano" i dodala da sve zemlje treba da učestvuju u tome, prvenstveno zemlje sponzori mirovnih pregovora u Astani, a to su Rusija, Turska i Iran.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian u utorak će posetiti Moskvu gde će s ruskim zvaničnicima razgovarati o načinima da se na što efikasnije primeni usvojena rezolucija koja predvidja da prekid vatre odmah stupi na snagu kako bi bili evakuisani civili i povredjeni i dostavljena humanitarna pomoć.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.