AAA

SVET | 09.03.2018 21:35 > 09.03 21:51

Pens: Najava susreta s Kimom dokaz ispravnosti Trampovog pristupa

Potpredsednik SAD Majk Pens ocenio je danas da su najavljeni razgovori lidera SAD i Severne Koreje dokaz da strategija predsednika Donalda Trampa funkcioniše, dok je iz Bele kuće saopšteno da Tramp neće razgovarati ako ne budu preduzeti "konkretni koraci" u ispunjavanju obećanja Pjongjanga.

"Želja Severne Koreje da razgovara o denuklearizaciji, uz istovremenu suspenziju svih raketnih i nuklearnih proba, dokaz je da strategija predsednika Trampa da izoluje Kimov (severnokorejski lider Kim Džong Un) režim radi", naveo je Pens.

Severnokorejci, prema Pensu, dolaze za pregovarački sto iako nisu dobili "nijedan ustupak" od SAD, koje su sa saveznicima neprestano pojačavale pritisak na Pjongjang putem ekonomskih sankcija i drugih mera.

"Naša rešenost je nesmanjena i naša politika ostaje ista: sve sankcije ostaju na snazi i kampanja maksimalnog pritiska će biti nastavljena dok Severna Koreja ne preduzme konkretne, stalne i proverljive korake ka obustavi nuklearnog programa", naveo je Pens.

Portparolka Bele kuće Sara Hakabi Sanders je rekla da je Severna Koreja obećala denuklearizaciju, obustavu nuklearnih i raketnih proba i da do sastanka neće doći dok SAD "ne vide konkretne korake koji podržavaju reči i retoriku Severne Koreje".

Sastanak dva lidera je bio nezamisliv pre samo par meseci, kada su razmenjivali medjusobne uvrede.

Tramp je prihvatio poziv na sastanak koji je severnokorejski lider uputio preko Južne Koreje. Južnokorejski predsednik Mun Džae-in je rekao da će najavljeni samit biti "istorijska prekretnica" koja će denuklearizaciju Korejskog poluostrva "stvarno vratiti na kolosek".

Vreme i mesto sastanka još nisu saopšteni.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.