AAA

SVET | 12.03.2018 22:50

AP: SAD postavile novi rekord u cenzurisanju i nedavanju podataka

Američka savezna vlada je u protekloj godini cenzurisala, zadržala ili nije mogla da nadje više dokumenata koje traže gradjani ili novinari nego u prethodnoj celoj deceniji, navodi se u danas objavljenoj analizi agencije AP.

Analiza obuhvata osam meseci od dolaska Donalda Trampa na vlast i pokazatelj je koliko se njegova administracija pridržava Zakona o slobodnom pristupu informacijama (Freedom of Information Act).

U studiji se navodi da su mnogi ljudi koji su tražili dokumenta, ostali praznih ruku jer predstavnici raznih vladinih službi navode da ne mogu da nadju dokument, ili po zakonu ne sme da se otkrije odredjena tražena informacija.

Po rezultatima studije, samo jedna petina traženih dokumenata bude izdata.

Rešavanje zahteva za neki dokument može da traje mesecima, čak i godinama, a dogadja se da vlada ne odobri oko dve trećine zahteva.

Savezna vlada potrošila je prošle godine 40,6 miliona dolara za sudske troškove da bi opravdala svoje odluke, što je rekord svoje vrste.

"Savezni organi ne koriste dovoljno savremenu tehnologiju da bi sačuvali, našli ili dali neki dokument koji javnost traži, a javnost je u tom slučaj i gubitnik", rekao je Adam Maršal, zastupnik prava na slobodan pristup informacijama.

Vlada je u 63.749 slučajeva navela da, po zakonu, ne sme da izda traženi dokument. U SAD postoje zakoni o zabrani davanja detalja o aktivnostima obaveštajnih službi, o stranim vladama, trgovinskim tajnama, bankarskim računima i poreskom stanju pojedinaca.

Vlada je u najgorem slučaju navela da ne može da nadje kompletne dokumente u kojima nedostaju neke strane ili delovi.

Trampova administracija je navela da je dobila rekordan broj zahteva za davanje informacija i da zbog toga kasne agencije zadužene za to.

Podaci Zakona o slobodnom pristupu informacijama se odnose na aktivnosti 116 državnih službi tokom 2017. gdoine. Najviše zahteva je upućeno ministarstvima unutrašnje bezbednosti, pravde, odbrane, zdravlja i poljoprivrede.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.