AAA

SVET | 14.03.2018 14:00 > 14.03 14:37

Velika Britanija proteruje 23 ruska diplomata

Velika Britanija je danas saopštila da će proterati 23 ruske diplomate pošto je Moskva odbila da objasni kako je nervni agens napravljen u Rusiji upotrebljen za trovanje bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji.

Premijerka Tereza Mej je rekla da su ruske diplomate koje imaju nedelju dana da odu iz zemlje, identifikovane kao "neprijavljeni obaveštajni zvaničnici", preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da Rusija ne prihvata "neosnovane" optužbe i ultimatume Londona povodom trovanja bivšeg špijuna. U ponoć je istekao rok koji je Mej dala Rusiji da objasni kako je nervni agens, razvijen u Rusiji, dospeo u Solzberi gde su otrovani Skripalj i njegova ćerka.

Mej je rekla da je poništen poziv za posetu ruskom ministru spoljnih poslova, kao i da su suspendovati svi kontakti s Rusijom na visokom nivou, i dodala da kraljevska porodica i ministri neće prisustvovati Svetskom fudbalskom prvenstvu na leto.

Medju merama su i povećane provere privatnih letova, kao i na carini. Ruska državna imovina biće zamrznuta ako postoje podaci da bi mogla biti iskorišćena za ugrožavanje života ili imovine britanskih državljana i stanovnika.

Mej je rekla da rusija nije dala "nikakvo objašnjenje" kako je sporni nervni agensi iskortuišćen u velikoj Britaniji i opisala odgovor Moskve kao "sarkazam, prezir i prkošenje".

"Nema drugog zaključka do da je ruska država kriva", rekla je Mej.

Skripalj i njegova ćerka su u kritičnom stanju u bolnici posle trovanja u Solzberiju prošle nedelje. Detektiv koji je reagovao u incidentu se takodje razboleo.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.