AAA

SVET | 21.03.2018 11:10 > 21.03 21:48

Boko haram oslobodio 104 od 110 otetih devojčica u Nigeriji


Ekstremisti nigerijske grupe Boko haram oslobodili su većinu od 110 devojčica otetih iz škole pre mesec dana, uz preteće upozorenje, rekli su danas svedoci.

Vlada Nigerije je saopštila da je potvrdjeno oslobadjanje 104 od 110 devojčica i dodala da će taj broj rasti jer je oslobadjanje "u toku", navodi Asošiejted pres.

Ministar informisanja Nigerije Lai Mohamed kazao je da "nikakav otkup nije plaćen" i da su učenice oslobodjene "bezuslovno, putem nezvaničnih kanala i uz pomoć nekih prijatelja zemlje".

Islamski pobunjenici iz Boko harama upali su u mesto Dapči noćas oko 2.00 sa devet vozila i ostavili devojčice u centru. Prema rečima jednog svedoka, kada su preplašeni meštani izašli iz domova, ekstremisti su im uputili upozorenje.

"Učinili smo to iz sažaljenja. I nikad više ne šaljite ćerke u školu", upozorili su ekstremisti meštane Dapčija.

Boko haram na lokalnom jeziku znači "zapadno obrazovanje je zabranjeno".

Puštanje na slobodu otetih devojčica usledilo je dan pošto je medjunarodna organizacija Amnesti internešenel optužila vojsku Nigerije da u tom slučaju nije reagovala iako je bila upozorena da će biti napada. Vojska je ocenila da je taj izveštaj "potpuna laž".

Masovna otmica 110 devojčica 19. februara i odgovor vlade osvežio je bolna sećanja na napad iz 2014. godine, kada je Boko haram oteo 276 učenica iz škole u Čiboku, od kojih se oko 100 nije vratilo svojim porodicama. Neke od njih su primorane na brak s otmičarima, a mnoge su ekstremistima rodile decu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.