AAA

SVET | 10.04.2018 23:20 > 11.04 10:52

Savet bezbednosti UN odbacio ruski nacrt rezolucije o Siriji


Savet bezbednosti UN odbacio je sinoć ruski nacrt rezolucije u kojem se traži novo ekspertsko telo za utvrdjivanje odgovornosti za napade hemijskim oružjem u Siriji, javila je agencija AP.

Savet je naveo da je za nacrt potrebno najmanje devet od 15 glasova dok je tekst odobrilo samo šest zemalja. Sedam zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti UN, medju kojima SAD, Velika Britanija i Francuska, glasale su protiv, dok su dve zemlje bile uzdržane.

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da je ruski nacrt rezolucije pristrastan jer bi Rusiji omogućio da uloži veto na izbor istražitelja u novom telu čime bi se blokirao njegov rad.

Ona je optužila Rusiju, bliskog saveznika sirijskih vlasti, da više radi na zaštiti predsednika Bašara el Asada nego na jedinstvu u Savetu bezbednosti UN.

Rusija je pre toga uložila veto na američki nacrt rezolucije o Siriji o formiranju istražnog mehanizma o upotrebi hemijskog oružja u Siriji posle napada u Dumi gde se sumnja da je takvo oružje korišćeno.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzija optužio je SAD da žele rezoluciju kako bi "opravdale upotrebu sile protiv Sirije".

Nebenzija je rekao da ta rezolucija ima za cilj da oživi staro istražno telo o hemijskom oružju u Siriju. Rusija se u novembru usprotivila nastavku mandata tog tela uz ocenu da je to "marioneta u rukama onih koji su protiv sirijskih snaga".

Današnji veto Rusije je 12. veto na neku rezoluciju Saveta bezbednosti UN u Siriji od početka rata u toj zemlji 2011. godine.

Sirijske vlasti danas su suočene s pretnjama o vojnoj reakciji zapadnih zemalja. Američki predsednik Donald Tramp obećao je "jak odgovor" zbog navoda da su sirijske vlasti koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, poslednjem uporištu pobunjenika kod Damaska.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da će narednih dana saopštiti odluku o eventualnom odgovoru na napad u Siriji i dodao da ukoliko se odluči za akciju, gadjaće samo "hemijska skladišta" sirijskih snaga, a ne i njihovih saveznika Rusije i Irana.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.