AAA

SVET | 15.04.2018 23:10

Makron: Zapad imao pun legitimitet da interveniše u Siriji


Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je večeras da su zajednički vazdušni udari SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji predstavljali "osvetu, a ne čin rata", pošto su saveznici dobili dokaz da je vlast sirijskog predsednika Bašara el Asada upotrebila hemijsko oružje protiv svog naroda.

U uživo prenošenom obraćanju, Makron je rekao da su zapadni saveznici imali "pun medjunarodni legitimitet da intervenišu" u Siriji pošto su ti napadi povezani s primenom medjunarodnog humanitarnog prava, navodi Asošiejted pres.

On je kazao da je Zapad bio primoran da interveniše bez odobrenja Ujedinjenih nacija zbog "konstantne blokade Rusa" u Savetu bezbednosti i dodao da su Rusi zbog te blokade "saučesnici" u upotrebi hemijskog oružja.

Predsednik Francuske je ocenio da su udari bili uspešni, da je "operacija perfektno izvedena" i da su svi projektili pogodili mete.

Dodao je da sirijski režim i Rusi "tvrde da nije bilo žrtava na njihovoj strani" i da je upravo takav ishod bio ono što su tri zapadne sile želele da postignu.

Makron je rekao da Francuska želi da pokrene diplomatsku inicijativu oko Sirije u kojoj bi učestvovale zapadne sile, Rusija i Turska.

"Pripremamo političko rešenje (za Siriju)", naveo je.

On je rekao da francuska diplomatija može da razgovara s Iranom, Rusijom i Turskom, na jednoj strani, i sa SAD, na drugoj.

"Pre deset dana predsednik (SAD Donald) Tramp želeo je da se povuče iz Sirije. Mi smo ga ubedili da ostane", kazao je Makron.

SAD, Francuska i Velika Britanija izveli su u subotu rano ujutru vazdušne udare na tri objekta s hemijskim oružjem u Siriji kako bi kaznili sirijsku vlast zbog navodne upotrebe hemijskog oružja u napadu na grad Dumu kod Damaska 7. aprila.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.