AAA

SVET | 16.05.2018 17:55

Odbor američkog Senata podržao izbor Djine Haspel za šeficu CIA


Kandidatkinja predsednika SAD Donalda Trampa za novu šeficu Centralne obaveštajne agencije (CIA) Djina Haspel dobila je danas podršku Odbora Senata za obaveštajna pitanja čime su otvorena vrata za njen izbor na tu funkciju.

Članovi Odbora glasali su 10-5 za preporuku Senatu da potvrdi izbor Haspel, čija je kandidatura obnovila polemiku o programu brutalnog ispitivanja koji je CIA sprovodila nad osumnjičenima za terorizam posle napada 11. septembra 2001. godine.

Haspel, koja je 2002. godine bila na čelu tajnog zatvora CIA na Tajlandu, rekla je Kongresu da obaveštajna služba nije trebalo da koristi surove metode i obećala da ih neće ponovo uvoditi.

Odbor je glasao iza zatvorenih vrata i saopštio rezultat bez drugih detalja. Podršku Haspel ranije je izrazilo svih osam republikanskih članova Odbora i dva od sedam članova demokrata, dok se preostalih pet senatora usprotivilo njenom izboru.

Glasanje Senata o izboru Haspel moglo bi da bude održano pre kraja nedelje.

Predsednik Odbora Senata za obaveštajna pitanja, republikanac Ričard Ber (Burr) rekao je da je "Djina Haspel najkvalifikovanija osoba koju je predsednik (Tramp) mogao da izabere za lidera CIA i najspremniji kandidat tokom 70 godina postojanja agencije".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.