AAA

SVET | 24.06.2018 18:25 > 25.06 14:26

Erdogan pobedio u prvom krugu, po novom sistemu dobija šira ovlašćenja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan dobio je više od 50 odsto glasova na jučerašnjim izborima, saopštila je danas izborna komisija.

"Prema rezultatima, Redžep Tajip Erdogan je dobio apsolutnu većinu važećih glasova", rekao je predsednik izborne komisije Sadi Given na konferenciji u Ankari.

Ta Givenova izjava je u sedištu Erdoganove Partije pravde i razvoja (AKP) dočekana radosnim uzvicima.

On je naveo da je u sistemu komisije do sada registrovano 97,7 odsto glasova kao i da glasovi koji tek treba da budu obradjeni nisu dovoljni da izbore odvedu u drugi krug.

Given nije iznosio tačne rezultate, ali je agencija Anadolija prenela da je turski lider osvojio oko 52,5 odsto glasova.

Turci su juče glasali i na predsedničkim i na parlamentarnim izborima, a borba se vodila izmedju Erdogana, koji već 15 godina dominira političkom scenom, i opozicije odlučne da ga najzad zaustavi.

Prema navodima Anadolije, AKP i njen nacionalistički saveznik MHP sačuvali su parlamentarnu većinu sa oko 53,6 odsto glasova.

Izbori su bili izuzetno važni jer su od danas na snazi ustavne promene kojima je Turska prešla s parlamentarnog na predsednički sistem vlasti, čime su šefu države značajno uvećana ovlašćenja.

Prema novom sistemu, biće ukinuta funkcija premijera a izvršna ovlašćenja će biti preneta na predsednika koji će vladati s ograničenom kontrolom vlasti.

Turski vodja, kojeg kritičari optužuju za sve izraženiju autoritarnu vladavinu, ali kojeg pristalice podržavaju zbog napretka i stabilnosti u zemlji, i dalje se može suočiti s poteškoćama. Analitičari predvidjaju ekonomski pad i rast inflacije.

Erdoganova pobeda može produbiti jaz izmedju Turske i njenih zapadnih saveznika koji su već zabrinuti zbog nazadovanja demokratije i ljudskih prava, kao i bliskih odnosa Turske s Rusijom.

Iako su postojali strahovi da će oslabiti turska valuta, lira je ojačala posle jučerašnje Erdoganove pobede.

U pobedničkom govoru Erdogan je rekao da će raditi na cilju da Turska bude medju 10 najjačih svetskih privreda do 2023. kada turska republika obeležava stogodišnjicu.

On je rekao da je još "odlučniji" u borbi protiv kurdskih pobunjenika i sledbenika pokreta sveštenika Fetulaha Gulena kojeg optužuje za organizovanje propalog državnog udara 2016.

"Turska je izabrala još odlučniju borbu protiv PKK (Kurdske radničke partije) i Gulenista... Ići ćemo još odlučnije na terorističke organizacije", rekao je Erdogan.

Prema novom sistemu, Erdogan će imenovati ministre, potpredsednike i visoke zvaničnike, izdavati dekrete, pripremati budžet i odlučivati o bezbednosnim merama.

Prema nezvaničnim rezultatima izborne komisije, Erdogan je dobio 52,5 odsto glasova, dok je na parlamentarnim izborima, takodje održanim jučem, njegova Partija pravde i razvoja (AKP) osvojila 42,5 odsto glasova. Glavni opozicioni kandidat Muharem Inče dobio je 30,7 odsto glasova.

Erdoganova AKP nije uspela da osvoji parlamentarnu većinu, ali je njena saveznica, nacionalistička partija prošla bolje nego što se očekivalo, pa će imati kontrolu nad skupštinom koja ima 600 poslanika.

Inče je danas priznao poraz, iako se žalio na nepravične izbore. On je pozvao Erdogana da bude predsednik svih i da prihvati sve.

"To bih ja uradio da sam pobedio", rekao Inče.

On je kritikovao novi, predsednički sistem u Turskoj navodeći da je zemlja "presekla vezu" s demokratijom i parlamentarnim sistemom i da  prelazi ka "režimu jednog čoveka".

Prokurdska Narodna demokratska partija, čiji je predsednički kandidat Selahatin Demirtas bio primoran da vodi kampanju iz zatvora, osvojila je više od 10 odsto glasova koliko je neophodno da udje u parlament, što su njene pristalice proslavile na ulicama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.