AAA

SVET | 12.07.2018 16:05

Britanska vlada objavila detaljan plan za Bregzit

Britanska vlada objavila je danas dokument o Bregzitu prema kojem će od Evropske unije tražiti "sporazum o pridruživanju" koji bi omogućio slobodnu trgovinu za robu, ali ne i usluge, kao partnerstvo u bezbednosti i nastavak članstva u mnogim evropskim agencijama.

U "Belom papiru" britanska vlada je iznela detalje dogovora kabineta premijerke Tereze Mej zbog kojeg su ostavke podneli šef diplomatije Boris Džonson i ministar za Bregzit Dejvid Dejvis.
Vlada premijerke Tereze Mej traži "načelno pragmatičan i ambiciozan" Bregzit, ali je plan naišao na kritike njenih konzervativaca koji misle da će sprečiti trgovinske sporazume širom sveta, dok je pitanje kako će reagovati Brisel.

Novi ministar za Bregzit Dominik Rab rekao je da se plan zalaže za "inovativno i nezabeleženo ekonomsko partnerstvo" Velike Britanije i EU.

Prema tom planu, Velika Britanija će zadržati zajedničke propise EU za robu i poljoprivredne proizvode kako bi se omogućila slobodna trgovina bez carine i provera na granici.

Vlada u Londonu predlaže "kombinovanu carinsku teritoriju" s EU, tako što će se tehnologijom na granici odlučivati da li je roba iz trećih zemalja namenjena Velikoj Britaniji ili Evropskoj uniji s naplatom odgovarajućih nameta.

Time bi se rešio i problem granice izmedju Severne Irske i Irske, jedine kopnene granice Velike Britanije s EU, koja treba da bude otvorena prema mirovnom sporazumu.

S druge strane, slobodna trgovina se ne bi primenjivala na usluge koje čine 80 odsto britanske privede, preneo je Asošiejtid pres.

Predlogom bi Velika Britanija ostala u agencijama EU kao što su Evropska agencija za bezbednost avijacije, Evropska medicinska agencija i Europol.

Takodje je zamišljeno da britanski sudovi, iako zemlja više ne bi bila pod jurisdikcijom Evropskog suda pravde koji je trn u oku tvrdim pristalicama Bregzita, uvažavaju odlike evropskog suda u važnim slučajevima.

Britanska vlada navela da će kompanije moći da dovode "veoma talentovane ljude" u Veliku Britaniju iz EU i obrnuto, da će državljani članica EU moći da dolaze bez viza, kao i da će studenti iz zemalja EU moći da studiraju u Velikoj Britaniji.

Pitanje je i kako će EU reagovati na britanski plan imajući u vidu da Brisel tvrdi da London ne može da bira šta mu se svidja sa jedinstvenog tržišta. Još prošle nedelje glavni pregovarač EU je upozorio da ostale članice neće prihvatiti dogovor koji tretira jedinstveno tržište za robe i usluge kao "veliki supermarket" za Veliku Britaniju.

U raspravi u parlamentu mnogi poslanici, kako iz vladajućih torijevaca, tako i opozicionih laburista, kritikovali plan kao nejasan.

Konzervativac Džejkob Riz-Mog rekao je da je beli papir "najveće vazalstvo otkada je Kralj Džon odao poštu Filipu Drugom u Guleu 1200. godine" i da u celini predstavlja "najgore aspekte EU zbog kojih je britanski narod glasao da izadje".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.