AAA

SVET | 11.08.2018 16:30 > 11.08 16:32

Erdogan obećao da će odgovoriti na pretnje SAD o zatočenom pastoru (VIDEO)

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obećao je danas da će odgovoriti na pretnje SAD vezano za američkog pastora u zatočeništvu u Turskoj dok napetost raste izmedju dve zemlje, saveznice u NATO-u.

"Loše je usuditi se da Tursku stavite na kolena s pretnjama koje se odnose na nekog pastora", rekao je Erdogan na jednom skupu na obali Crnog mora.

"Neka vas je sramota! Želite da zamenite svoje strateško partnerstvo u NATO-u za jednog sveštenika", dodao je turski predsednik.

Endru Branson (50) živi u Turskoj 23 godine, a uhapšen je u decembru 2016.

Pastor je optužen za delovanje u ime mreže propovednika Fetulaha Gulena, koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča u julu 2016. godine, ali i u ime Radničke partije Kurdistana. Obe organizacije Turska smatra terorističkim.

On je 22. jula prebačen u kućni pritvor, ali mu preti kazna zatvora do 35 godina ako bude osudjen za terorizam i špijunažu.

Turska je nedavno zamrzla imovinu američkim ministrima kao odgovor na istu meru SAD.

Uz slučaj sveštenika Bransona, dve zemlje se spore i zbog hapšenja tri osobe zaposlene u američkom konzulatu u Istanbulu, vojnih aktivnosti Turske na severu Sirije, namere Ankare da od Rusije kupi raketni sistem S-400, kao i oko turskog zahteva da SAD isporuče Gulena kako bi mu bilo sudjeno za pokušaj puča 2016. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.