AAA

SVET | 18.08.2018 14:15

Erdogan: Niko neće sprečiti jačanje Turske


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će Turska ostati jaka uprkos "pokušaju ekonomskog udara" u jeku tenzija izmedju Ankare i Vašingtona.Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da se Turska suočava sa "ekonomskim pretnjama, sankcijama, deviznim sredstvima, kamatnim stopama i inflacijom", prenela je agencija AP.

"Kazaćemo im da smo prozreli njihovu igru i da ćemo se suprotstaviti", izjavio je predsednik Turske.
Erdogan je rekao i da niko neće uspeti da spreči jačanje i razvoj Turske, niti ostvarivanje svih ciljeva koje je Turska zacrtala, javila je turska agencija Anadolija.

Turska lira je u padu pošto su SAD zapretile novim sankcijama. SAD su već uvele sankcije za dvojicu turskih ministara i udvostručile carinske namete na turski čelik i aluminijum. Turska je uzvratila carinama na uvoznu robu iz SAD u vrednosti od 533 milina dolara i najavila bojkot američkih elektronskih uredjaja.

Diplomatski spor pojačao je zabrinutost investitora za turske ekonomske probleme. Turska je napravila ogroman strani dug zaduživanjem radi podsticanja rasta proteklih godina i s padom valute, taj dug je postao skuplji za otplaćivanje, što može dovesti do bankrota kompanija. Ekonomisti strahuju da bi Turska mogla ući u recesiju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.